1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itämeren kasviplankton muutoksessa

Itämeren pohjoisosien kasviplanktoneista on saatu uutta tietoa. Tuore väitöstutkimus kertoo, että panssarisiimalevien osuus on kasvanut kun taas piilevien on pienentynyt.

Kotimaan uutiset
Itämeren pohjaa
Rehevöityminen ja happikato uhkaavat Itämeren tilaa.YLE

Tänään Helsingin yliopistossa aiheesta väittelevä filosofian maisteri Heidi Hllfors on havainnut tutkimuksessaan, että pohjoisen Itämeren kasviplanktonissa on muutoksia.

Panssarisiimalevien osuus on kasvanut kun taas piilevien on pienentynyt. Tutkija arvelee, että panssarisiimalevien kasvun syynä olisi Itämeren rehevöityminen.

- Tulokset viittaavat siihen, että Itämeren hälyttävä rehevöityminen 1900-luvun aikana on aiheuttanut havaitut muutokset kasviplanktonyhteisössä.

Ei tietoa seurauksista

Kasviplankton on merien ravintoverkon perusta ja siksi tärkeä tutkimuskohde.

- Kasviplanktonin lajiston tarkka lajituntemus on tärkeää sen vuoksi, että lajistossahan on joukossa myös myrkyllisiä lajeja, jotka voivat aiheuttaa haittaa niiden kanssa esiintyville lajeille, Hällfors selittää.

- Valitettavasti meillä ei ole vielä siitä tietoa, mitkä nämä seuraukset tästä on vai onko mitään. Vai löytääkö Itämeri uuden tasapainon vai onko tämä muutos syklistä.

Lue seuraavaksi