Miljoonan luontokuvan mies osaa jo istua metsässä ottamatta yhtään kuvaa

Legendaarinen luontokuvaaja Hannu Hautala yllättyy luonnosta edelleen päivittäin. Miehen uran yllättävin luontoarvoitus on edelleen ratkaisematta.

luonto
Mies ja metso.
Hannu Hautala

Luontokuvaaja Hannu Hautala osti ensimmäisen kameransa 1950-luvun puolivälissä puolukan poiminnalla tienaamillaan rahoilla. Hannua kiinnosti lintukuvaus alusta lähtien ja erilaisten kojujen ja piilojen rakentaminen tuli tutuksi jo silloin.

- Olen sydämeltäni lintukuvaaja. Minun piti aikanaan päättää ryhdynkö digikuvaamaan, mutta olen jo niin vanha mies, että menen hautaan filmin kanssa. Istun mieluummin kolme tuntia kannon nokassa kuin tietokoneen äärellä, sanoo Hautala.

Kotonaan Koillismaalla Hannu Hautalalla on yli miljoona luontodiaa yhtenä merkkinä elämäntyöstä luontokuvauksen parissa.

- Paras valokuva on edelleen ottamatta. Jos kuvaan lintuja, 300 kuvan joukossa kymmenkunta onnistunutta otosta saa tyytyväiseksi. Jalustalta otetuissa kuvissa jokaisessa otoksessa pitäisi olla jotain hyvää. Päivän molemmat päät ovat parasta kuvausaikaa; aamun kajo tai iltarusko ovat tärkeimpiä hetkiä minulle, sanoo Hannu Hautala.

Tuhansia istuttuja tunteja ja odotusta

Hyvistä istumalihaksista ja kyvystä odottaa - siitä on hyväluontokuva tehty.

Kaikki aika, minkä kuvaaja joutuu olemaan poissa luonnosta, on hukkaan heitettyä aikaa.

Hannu Hautala

- Luontoa ei voi komentaa, pitää olla kärsivällinen. Ihminen luulee hallitsevansa luontoa ampumalla sudet ja hakkaamalla metsät, mutta luontoa ei voi hallita. Sen olen oppinut. Paraskaan säveltäjä tai kirjailija ei pysty luomaan sellaista mihin luonto kykenee. Arvostan ja kunnioitan luontoa erittäin paljon, sanoo Hannu Hautala.

Voiko luonto yllättää miljoonan dian miehen?

- Voi voi, monta kertaa. Yksi urani yllättävimmistä jutuista sattui lintulaudalla. Siellä kävi lintu, joka näytti hieman töyhtötiaiselta ja hömötiaiselta. Sellainen risteytys on tavattu Suomessa aiemmin vain kaksi kertaa. Tässä linnussa oli lisäksi ruskeaa, joka taas viittaisi lapintiaiseen. Voisiko se siis olla töyhtötiaisen ja lapintiaisen risteytys? Sitä ei kukaan ole pystynyt selvittämään. Mutta jos näin on, minulla on kamerassa yksi maailmanharvinaisuus, kertoo luontokuvaaja Hannu Hautala.

Luontomiehen omin sanoin:

- Kaikki aika, minkä kuvaaja joutuu olemaan poissa luonnosta, on hukkaan heitettyä aikaa.