Kofeiini - portti huumeisiin vai viaton piriste?

Kofeiinin tiedetään esimerkiksi tehostavan vastustuskykyä ja lisäävän tarkkaavaisuutta, toisaalta suuret määrät kofeiinia voivat lisätä levottomuutta ja aiheuttaa unettomuutta.

Kotimaa
Kofeiini -grafiikka.
Luvut ovat keskiarvoja. Määrät voivat vaihdella.Yle Uutisgrafiikka

Monen suomalaisen aamu alkaa höyryävällä kahvikupillisella. Ilman kahvia kun ei oikein tunnu pääsevän käyntiin. Syynä tunteeseen on kahvin sisältämä kofeiini, joka nopeasti nappaa nauttijansa piristävään koukkuunsa.

Kofeiinin tiedetäänkin esimerkiksi tehostavan vastustuskykyä ja lisäävän tarkkaavaisuutta.

Joillekin kofeiini on kuitenkin kaikkea muuta kuin viaton piristysaine. Reykjavikin ja Galwayn yliopistojen professori Jack James (siirryt toiseen palveluun) väittää kofeiinin olevan yhtä vaarallista kuin alkoholi ja tupakka. Jamesin mielestä kofeiinipitoisten tuotteiden myyntiä onkin rajoitettava, koska etenkin lapset ja nuoret kärsivät kofeiinin haitoista.

Jamesin mukaan kofeiinipitoiset energiajuomat ovat syypäitä jopa nuorten kuolemantapauksiin eri puolilla maailmaa, mm. Ruotsissa.

James menee johtopäätöksissään niinkin pitkälle, että väittää kofeiinin lisäävän todennäköisyyttä sille, että lapsi alkaa myöhemmällä iällä käyttää alkoholia, tupakkaa tai huumeita. James kirjoittaa näkemyksistään Journal of Caffeine Research -julkaisussa.

"Turha aine lapsille"

Suomessa suhtautuminen kofeiiniin ei ole yhtä jyrkkää, vaikka ongelmat myönnetäänkin. Esimerkiksi valtion ravitsemusneuvottelukunta on antanut vuonna 2009 suosituksen, jonka mukaan kofeiinipitoisia juomia ei suositella lainkaan alle 15-vuotiaille. Syynä suositukseen on se, että lasten kofeiinin sietokyky on aikuisia pienempi, joten pienetkin määrät kofeiinia voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Seurauksena voi esimerkiksi olla unettomuutta tai levottomuutta.

- Kofeiini on täysin turha aine lapsille, huomauttaa ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara.

Uusia kofeiinisuosituksia ei ravitsemusneuvottelukunnalta kuitenkaan ole tulossa ainakaan lähiaikoina.

Yhtenäisiä kansainvälisiä suosituksia ei kofeiinin päiväannoksille ole, mutta Suomessa aikuisen ihmisen enimmäispäiväannokseksi suositellaan (siirryt toiseen palveluun) 300 - 400:aa milligrammaa. Tällaisen määrän kofeiinia saa esimerkiksi neljästä kahvimukillisestä tai neljästä sadan gramman patukasta tummaa suklaata. Kofeiinin vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä, joten yksiselitteisiä rajoja kofeiinin saamiselle on mahdotonta asettaa.

Raskaana oleville suositeltu päiväannos (siirryt toiseen palveluun) on alle 300 milligrammaa - suuret annokset voivat lisätä jopa keskenmenon riskiä.

Ongelma onkin se, että kofeiinia on lisätty moniin ruoka-aineisiin ja esimerkiksi särkylääkkeisiin, joten ihminen voi nauttia päivittäin suurempia kofeiinimääriä kuin on kuvitellutkaan.

Elintarviketurvallisuuvirasto Evira katsookin, että kuluttajia on varoitettava (siirryt toiseen palveluun)runsaasti kofeiinia sisältävistä juomista, makeisista ja ravintolisistä erillisillä pakkausmerkinnöillä.

Energiajuomat kaiken pahan alku ja juuri?

Viime vuosina on puhuttu paljon nuorista ja energiajuomista. Erilaisissa energiajuomissa on melkoisia määriä kofeiinia, joten juomien kittaaminen johtaa lapsen tai nuoren helposti kofeiinikoukkuun. Pohjoismaissa lasten ja nuorten pääasiallinen kofeiinilähde ovat kofeiinipitoiset virvoitusjuomat, suomalaisnuorilla kahvi ja kolajuomat, ilmenee yhteispohjoismaisesta tutkimushankkeesta (siirryt toiseen palveluun).

Noin kymmenesosa kofeiinia sisältäviä tuotteita käyttävistä lapsista käyttää tuotteita niin paljon, että siitä voi seurata riippuvuutta.

Vastikään julkaistun EU.ssa tehdyn selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli kaksi kolmasosaa 10 - 18-vuotiaista juo energiajuomia. Heistä reilu kymmenesosa voidaan laskea energiajuomien suurkuluttajiksi eli he nauttivat energiajuomia keskimäärin seitsemän litraa kuukaudessa.

Runsaan kofeiinin käytön katsotaan aiheuttavan nuorilla hermostuneisuutta ja ylivilkkautta, mikä on ongelma esimerkiksi kouluissa. Monet kaupat ovatkin päättäneet kieltää energiajuomien myynnin alle 15- tai 16-vuotiailta juuri haittoja vähentääkseen.

Päivittäistavarakauppa ry:llä ei ole omaa suositusta energiajuomien myynnistä jäsenilleen, mutta antaa kauppiaille vapaat kädet (siirryt toiseen palveluun)energiajuomien myyntikiellon suhteen. Käytäntö perustuu Eviran suosituksiin.

Suomen laki ei kofeiinipitoisten tuotteiden myyntiä rajoita, mutta eduskunnassa on tehty lakialoite energiajuomien myynnin kieltämiseksi alle 15-vuotiailta (siirryt toiseen palveluun). Myös Vanhempainliitto on kampanjoinut energiajuomien K16-ikärajan puolesta (siirryt toiseen palveluun), mutta aloite ei saanut riittävästi kannattajia, jotta se olisi voitu viedä eduskuntaan.