Näkökulma: Naisten vaatteet tekevät miehestä tumpelon

Ei ole naisilla helppoa, vaan ei miehilläkään, joille silloin tällöin napsahtaa pyykkivuoro. Vaatteiden värikirjohan on tunnetusti moninainen. Ja sitten on niitä erilaisia materiaalejakin.

ilmiöt
Mies täyttää pyykkikonetta.
Mikromuovitutkimus osoittaa, että pyykinpesulla on arkipuuhaa suurempi merkitys. Sami Tammi / Yle

Eipä taida meikäläinen olla ainoa, joka aika ajoin sössii pyykkivuoren madallustalkoissa. Kovin helposti tulee tuupattua pyykkikorista rievut koneeseen sen tarkemmin katsomatta, periaatteella vesihana auki ja käynnistysnappula pohjaan.

Miten siinä sitten käy? Reisille menee. Olisi pitänyt lukea suurennuslasilla kustakin vaatekappaleesta pesuohjeet.

Pyykkikoneissa on sen tuhannen eri pesuohjelmaa, lämpötilavaihtoehtoa ja linkousnopeutta. Mutta miksi? No, koska on olemassa naistenvaateteollisuutta. Joka ikinen naisten vaate pitäisi pestä eri ohjelmalla. On silkkiä, plyysiä, kottonia, akryyliä, samettia, puuvillaa, pellavaa, villaa, kolmenkympin pesua vaativia, käsipesua vaativia, hellää linkousta vaativia ja niin edelleen.

Pilallehan ne menevät, jos ei oikealla ohjelmalla pyykkää. Venyvät, kutistuvat, haalistuvat ja nukkaantuvat.

Mikä siinä on, että naistenvaateteollisuus ei pysty tuottamaan samanlaisia vaatteita kuin miestenvaateteollisuus? Kertaakaan eivät meikäläisen vaatteet ole menneet pilalle, vaikka olisi millä ohjelmalla pesty. Miesten vaatteissahan - oli sitten millaisesta vermeestä tahansa kysymys - lukevat pesuohjeissa vain sanat ”pese silloin tällöin”. Ja hyvä tulee. Vaikka silloin tällöin mies saattaakin todeta puolisolleen leikkisästi: ”oot tainnut pestä paidan liian kuumassa, kun on kutistunut”, niin ei se puolison tai pesuohjelman vika ole ollut. Tiedätte kyllä.

Vaadinkin, sekä naisten että miesten puolesta, että naistenvaateteollisuus pikku hiljaa kirii umpeen sen etumatkan, jonka miestenvaateteollisuus on vuosikymmenten ja -satojen aikana saanut. Saataisiin yksinkertaisemmat pesukoneetkin siinä samalla.