Petosyritykset piinaavat pienyrittäjiä

Erityisesti pieniin yrityksiin kohdistuva kansainvälinen petosrikollisuus on kasvussa. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan harhaanjohtavan markkinoinnin kohteeksi joutuu vuosittain noin 130 000 yksinyrittäjää.

Kotimaa

Tänään valmistui Keskusrikospoliisin yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden teematilannekuva.

Raportin mukaan varsinkin pienet yritykset joutuvat usein maksuväline- ja tilauspetosten sekä petollisen laskutuksen, rahankeräyksen ja markkinoinnin uhreiksi. Raportissa viitataan Suomen yrittäjien vuonna 2010 tekemään yksinyrittäjäkyselyyn, jonka mukaan jopa 60% yksinyrittäjistä on joutunut useita kertoja häiritsevän markkinoinnin kohteeksi.

"Annetaan ymmärtää, että sopimus on syntynyt"

Sisäasiainministeriön ylitarkastajan Ari Evwarayen mukaan harhaanjohtavalla markkinoinnillakin on moninaisia muotoja. Yleisin niistä on se, että yrittäjälle markkinoidaan jotain hyvinkin aggressiivisesti puhelimitse ja kirjeitse.

- Annetaan ymmärtää, että olisi syntynyt joku sopimus, jota ei todellisuudessa ole. Tällaista ovat tehneet esimerkiksi jotkut yrityshakemistopalveluyritykset. On peritty vuosimaksua palveluun kuulumisesta, vaikka yritys ei ole koskaan palveluun liittynyt, selvittää Evwaraye.

Aggressiivisella markkinoinnilla onnistutaan usein pelottelemaan erityisesti pienyrittäjiä, jotka eivät halua riitauttaa asiaa.

- Monet ajattelevat, että on parempi maksaa lasku pois, hymähtää Ervwaraye.

Oikeusministeriö selvittää paraikaa, voidaanko lakimuutoksilla suojella pienyrittäjiä vilpilliseltä markkinoinnilta. Tähän voisi olla keinona esimerkiksi se, että yrittäjälle annettaisiin oikeus peruuttaa etämyyntitilanteissa syntynyt sopimus laissa erikseen määritellyissä tapauksissa.

Lakimuutoksia ei kuitenkaan ole luvassa ainakaan tämän vuoden aikana.

- Hankaluus on, että kovinkaan paljon ei haluttaisi haitata yritysten välistä kauppaa tällaisilla kuluttajansuojan tyyppisillä toimilla, selventää sisäasiainministeriön ylitarkastaja Ari Evwaraye.

Identiteettivarkaudet huolestuttavat

Harhaanjohtavan markkinoinnin ohella netissä tapahtuva kansainvälinen petosrikollisuus on Euroopan unionin poliisiviranomaisen Europolin mukaan erityisesti voimistuva uhka EU:ssa. Yritystoiminnassa erittäin huolestuttaviksi ilmiöiksi ovat nousseet erilaiset identiteettivarkaudet.

Viime aikoina monet suomalaisyritykset ovat joutuneet esimerkiksi taitavasti toteutettujen sähköpostipetosten kohteiksi. Keskusrikospoliisin tänään valmistuneessa raportissa kuvaillaan seuraavasti:

"Rikolliset ovat haittaohjelmien avulla kaapanneet kohdeyritysten sähköpostiliikenteen ja väärentäneet suomalaisyrityksille lähetettyihin petosviesteihin lähetysosoitteen, joka muistuttaa läheisesti aasialaisen liikekumppanin sähköpostiosoitetta. Viestissä rikolliset ilmoittavat aasialaisen tavarantoimittajan nimissä pankkiyhteystietojen muuttuneen. Useimmissa tapauksissa suomalaisyrittäjän liikesuhde aasialaiseen kumppaniin on ollut pitkäaikainen ja luottamuksellinen, eikä suomalainen yritys ole epäillyt viestin aitoutta. Suomalaistilaajat ovat maksaneet enimmillään 50 000−120 000 Yhdysvaltain dollarin arvoisia summia uusilla tilitiedoilla. Petokset ovat tulleet ilmi, kun suomalainen tilaaja on alkanut tiedustella tilauksiensa perään. Tässä vaiheessa aasialainen tavarantoimittaja on ilmoittanut, ettei ole saanut maksua, minkä vuoksi tilausta ei ole toimitettu."