Janne Kataja luottaa koomikon karmaansa

Tv:stä tuttu Janne Kataja tähdittää ensi kesänä Törnävän kesäteatteria Seinäjoella. Kataja esiintyy farssin pääroolissa ja odottaa innolla tulevaa kesää. "Farssi on mun laji", sanoo Kataja.

Kotimaa
Janne Kataja
Janne Kataja.Sari Törmikoski / Yle

Janne Kataja pääsee tulevana kesänä näyttämään komedianäyttelijän taitojaan pohjalaiselle yleisölle. Juontajanakin tunnettu Kataja palaa oikeastaan nyt juurilleen.

- Kun on tehnyt monenlaista, niin tulee helposti ennakkoluuloja, että mikähän huithapeli se on, mutta mullahan on teatterihistoria, muistuttaa Kataja. - Olen lapsesta asti ollut avustajana teatterissa ja opiskellutkin alaa.

Kataja opiskeli Turun taideakatemiassa ja on työskennellyt muun muassa Riihimäen kaupunginteatterissa. Niiltä ajoilta tuli tutuksi myös Törnävän kesäteatterin ohjaaja Jani Johansson, joka pyysi Katajaa tulevan kesän rooliin, Älä pukeudu päivälliselle -farssiin.

Kataja on koomikko

Katajalla on siis kokemusta laitosteatterista, vaikkei se hänelle mielestään sopinutkaan.

- Kuusi päivää töissä ja yksi krapulassa, niin siinä tulee sellanen tunne, ettei hallitse omaa elämäänsä, naurahtaa Kataja. Niinpä hän lähti vapaampiin töihin.

Siitä Janne Kataja on varma, että farssi on hänen oma lajinsa. - Mussa on sellasta koomikon karmaa rytmillisesti, sen uskallan sanoa, vaikka Suomessa ei niin tavatakaan sanoa.

Kommentti ei taida kovin liioiteltua olla, sillä tunnetaanhan Kataja myös stand up -koomikkona.

Mussa on koomikon karmaa rytmillisesti

Janne Kataja

Älä pukeudu päivälliselle on Marc Camolettin farssi, jonka ohjaa kesäteatteriin Jani Johansson. Siinä Kataja esittää miestä, joka aikoo viettää täydellisen viikonlopun rakastajattarensa kanssa, mutta toisin käy.

- Farssista tulee hyvä, jos ei yritä tehdä liikaa, vaan on vaan kusessa, Kataja miettii.

Törnävän kesäteatteriyhdistyksen viimeinen kesä

Tulevan kesän esityksissä on farssista huolimatta myös haikeutta. Törnävän kesäteatteriyhdistys ei enää ensi vuonna 2014 jatka alueella, sillä kaupunki aikoo vuokrata kesäteatterin tamperelaiselle Musiikkiteatteri Palatsille.

Täysillä vedetään, ilo irti ja energiat tapissa

Jani Johansson, ohjaaja

- Kyllähän se harmittaa teatterin ystävänä, että muka-kaupalliset meriitit menevät edelle, toteaa Kataja. - Olen sitä mieltä, että jos luopuminen ei lähde siitä tekijästä, joka on paikalla vuosia tehnyt töitä ja jolla on perinteitä, niin on törkeää, että siihen änkeää joku toinen.

Kesäteatterin ohjaaja Jani Johansson myöntää, että viimeinen kesä tuntuu haikealle.

- Täysillä vedetään, ilo irti ja energiat tapissa, Johansson vakuuttaa. - Onhan se iso pettymys, mutta elämä jatkuu. Kaikkea hyvää toivotaan uusille tekijöille.

Törnävän kesäteatteri esittää Älä pukeudu päivälliselle -farssin lisäksi myös lastennäytelmää Pekka Töpöhäntä tulevana kesänä.