Säästölinjaa vai myönnytyksiä – EU-huippukokous tunti tunnilta

Yle Uutiset seuraa Brysselissä, kun EU-maiden johtajat puivat huippukokouksessa EU-maiden talouslinjauksia. Kaksipäiväinen huippukokous käynnistyi kello 18 Suomen aikaa.

Ulkomaat
Francois Hollande puhuu toimittajille
Ranskan presidentti Francois Hollande saapuu kokoukseen.Julien Warnard / EPA

*3:13 *Toimittajamme poistuu lehdistökeskuksesta ja tämän artikkelin päivittäminen päättyy.

2:26 Myös euroalueen huippukokous on päättynyt. Pääministeri Kataisen mukaan Kyproksesta ei puhuttu, vaan euromaiden johtajat kuulivat Euroopan keskuspankilta esityksen palkkojen, kilpailukyvyn ja työttömyyden yhteydestä.

*1:21 *Joukko säästölinjaa vastustavia aktivisteja väitti vallanneensa talouskomissaari toimistorakennuksen tiloja, jossa on talouskomissaari Olli Rehnin toimisto. Uutistoimisto Reutersin siteeraaman viranomaislähteen mukaan aktivistit päätyivät kuitenkin väärään rakennukseen. Mielenosoittajat poistuivat kun poliisi tuli paikalle. Aktivistien mukaan 30 pidätettiin.

*00:03 *Vaikka koko EU:n huippukokous on tältä päivältä päättynyt, euromaiden johtajat ovat jo aloittaneet uuden huippukokouksen. Siellä keskustellaan ilmeisesti Kyproksesta, tosin varmaa tietoa asialistasta ei ole annettu.

*00:01 *Neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy sanoo, että johtajat keskustelivat pitkään työttömyydestä ja etenkin nuorisotyöttömyydestä. Eri maiden johtajat kuvailivat, mitä nuorisotyöttömyyden torjumiseksi on tehty.

Rompuyn mukaan työttömyys helpottaa, kunhan Euroopan talous lähtee ennusteiden mukaisesti kasvuun vuoden lopulla. Mittareiden mukaan käänne on jo saavutettu, Rompuy sanoi.

*23:57 *Huippukokouksen illallinen päättyi. Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoi lehdistötilaisuudessa, että neuvosto hyväksyi komission ehdotukset talouden suuntaviivoiksi, joita jäsenmaiden tulee noudattaa. Päällimmäinen tavoite on yhä julkisen talouden vakauttaminen. Mukana on myös toimia kasvun edistämiseksi ja työttömyyden torjumiseksi.

23:05 Schulz puhui myös Unkarin päätöksestä muuttaa perustuslakiaan ja antoi ymmärtää kannattavansa Suomen, Hollannin, Tanskan ja Saksan aloitetta, jonka mukaan EU:n pitäisi pystyä toimimaan nopeasti jos unionin perusarvoja loukataan jäsenmaissa. Hänen mukaansa arvojen rikkomiseen pitäisi suhtautua yhtä vakavasti kuin vastuuttomaan taloudenpitoon.

*23:01 *Yle Uutisten aiemmin päivällä haastattelema europarlamentin puhemies Martin Schulz piti alkuillasta puheen EU-maiden johtajille. Hän aloitti luettelemalla parikymmentä EU:n taloustermiä EVM:stä SSM:n kautta eurooppalaiseen talouden ohjausjaksoon.

- Olkaamme rehellisiä: miten voimme odottaa kenenkään ymmärtävän, mitä nämä termit ja lyhenteet oikeasti tarkoittavat? Miten voimme odottaa kenenkään tuntevan, että heidän ongelmiinsa ja huoliinsa vastataan kaiken tämän teknisen kapulakielen keskellä?

*22:14 *Huippukokouksen asialistalle näyttäisi olevan nousemassa myös Syyria. Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi kokoukseen saapuessaan, että Ranska haluaa purkaa aseidenvientikiellon Syyrian kapinallisille. Hollande tapasi Britannian pääministerin David Cameronin huippukokouksen alla. Johtajat päättivät nostaa Syyrian kysymyksen esille kokouksessa. Cameron sanoi aiemmin, että Britannia vie oppositiolle aseita vaikka EU:n pakotteiden vastaisesti. EU väljensi äskettäin pakotteita siten, että Syyriaan saadaan viedä esimerkiksi panssaroituja ajoneuvoja, muttei aseita.

19:59 Johtajia odotellessa voi vaikka muistella EU:n komission helmikuun talousennustetta (siirryt toiseen palveluun), joka on kuin sangollinen kylmää vettä euroalueen maiden niskaan. Taantuma jatkuu, työttömyys pahenee ja nousee Kreikassa ja Espanjassa 27 prosenttiin. Velan osuus kansantuotteesta nousee euroalueella yli 95 prosenttiin. Tämä puhuttanee illallispöydässä.

Komissiota miellyttänevät enemmän nämä luvut (siirryt toiseen palveluun): kriisimaiden vaihtotase on parantunut ja työn kustannukset alentuneet. Suomen kohdalla kehitys on tosin ollut heikompaa.

*19:02 *EU-johtajat ovat kokoontuneet ensimmäiseen työistuntoonsa, jonka jälkeen järjestetään työillallinen. Tietoa illallisella käydyn keskustelun kulusta saadaan, kun illallinen loppuu ja osanottajat pitävät lehdistötilaisuutensa.

*18:57 *Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi kokoukseen tullessaan, että EU tarvitsee joustavuutta, jotta se voi varmistaa että kasvu voi olla etusijalla. Liika jähmeys tarkoittaisi hänen mukaansa liikaa työttömyyttä.

*18:43 *Pääministeri Katainen piti tiedotustilaisuuden hieman ennen kokouksen alkamista kello 18. Katainen odottaa mielenkiintoista keskustelua talouspolitiikan linjasta.

Hänen mukaansa Suomella ei ole kantaa Ranskalle mahdollisesti annettavaan lisäaikaan budjettivajeen saamiseksi alle kolmen prosentin tavoitteen. Ranskan presidentti ilmoitti aiemmin viikolla, että vaje on tänä vuonna ainakin 3,7 prosenttia.

Katainen kuitenkin korosti, että eri maille ei voi olla eri sääntöjä, koska se nakertaa jäsenmaiden välisen solidaarisuuden pohjaa. Poikkeuksien myöntäminen veisi uskottavuuden rippeet eurolta, Katainen sanoi, vaikkei nimennytkään Ranskaa.

*17:40 *Huippukokouksen jälkeen huomenna perjantaina järjestetään myös euroalueen maiden valtiovarainministerien kokous, jonka euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kutsui koolle lyhyellä varoitusajalla. Asialistalla on Kyproksen hätälaina. Kataisen mukaan velkakestävyys on ratkaisun tärkein osa. Myös kansainvälinen valuuttarahasto IMF on saatava mukaan lainoittajaksi.

*16:16 *Europarlamentin puhemies Martin Schulz myöntää Yle Uutisten haastattelussa, että EU:n budjettikehysten hylkäyksessä oli kyse osin parlamentin voimannäytöstä. Europarlamentti halusi Schulzin mukaan käyttää sille annettua uutta valtaa. Puhemiehen mielestä eilinen ratkaisu palvelee niin demokratiaa kuin avoimuuttakin, joiden puutteesta EU:ta arvostellaan.

*15:47 *Noin puolen kilometrin päässä kokouspaikalta Cinquantenairen puistossa on muutama tuhat mielenosoittajaa räntäsateessa. "Pankkien pitäisi maksaa kriisin hoidosta", sanoo mukana ollut Giorgios. Mielenosoittajia ei päästetä lähellekään EU-kortteleita.

*15:20 *Kataisen mielestä kasvua ei voi saada aikaan julkisilla varoilla. "Kilpailukyvyn vahvistaminen on kaikkein paras elvytyskeino."

*15:18 *Pääministeri Katainen ei usko, että unionin talouskurilinja olennaisesti muuttuisi: "Jos ajatellaan, että tehtäisiin muutos koska kurinalaista taloudenpitoa ei enää tarvittaisi, niin en usko että kukaan antaisi enää lainaa ongelmallisille maille "

*13:12 *Tutkimuslaitos European Policy Centerin pääekonomisti Fabian Zuleeg sanoo haastattelussamme, että eurooppalaisten mielenosoittajien viesti on jo kuultu, ja kurilinjaa pehmennetty. Italian vaalitulos oli viimeisin osoitus kansalaisten protestimielialasta. "Uudistusten polku täytyy pitää poliittisesti kestävänä", hän sanoo.

12:17 Ennakkotietojen mukaan komission linja saanee jäsenmaiden tuen, vaikka Euroopan talous on jatkanut alamäkeään. Kurilinjaa ajaa etenkin Saksa, jonka hallitus esitteli eilen säästölinjaa noudattavan budjetin. Talousvaikeuksissa painivan Ranskan odotetaan painottavan enemmän talouskasvua.

12:15 Huippukokouksen asialistan tärkein kohta on ns. eurooppalainen talouden ohjausjakso. Kokous ottaa kantaa siihen, mihin suuntaan jäsenmaiden pitäisi talouttaan viedä. Komissio on ehdottanut, että ykköstavoitteena on yhä julkisen talouden vakauttaminen, tosin "kasvuystävällisesti".

*12:10 *EPP:n riveissä on tapahtunut liikettä viime aikoina. EU-maiden sisarpuolueiden pääministereistä Slovenian Janez Jansa joutui eroamaan korruptiosyytösten takia, ja Bulgarian Boiko Borisov erosi rajujen mielenosoitusten seurauksena. Maltan konservatiivipääministeri puolestaan hävisi vaaleissa. Toisaalta Kyproksen uusi presidentti Nicos Anastasiades kuuluu EPP:läiseen konservatiivipuolueeseen.

12:01 Käynnistämme huippukokouksen verkkoseurannan kokouspaikan lehdistökeskuksesta. EU-maiden johtoa alkaa kerääntyä kaupunkiin. Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) osallistuu iltapäivällä eurooppalaisen konservatiivipuolueen EPP:n huippukokoukseen ennen EU-kokousta.