Puhelinmyyjä saa tottua huutoon ja haistatteluun

Lähes kolmekymmentä vuotta puhelinmyyjänä toiminut ja nykyään uusia myyjiä kouluttava Pasi Laitinen ymmärtää, että väärään hetkeen osunut lehtimyyjän soitto ärsyttää. Asiakkaiden alati huonontuvalle käytökselle häneltä ei sen sijaan heru ymmärrystä.

Kotimaa
Puhelinmyyjä työssään.
Toni Pitkänen / Yle

Puhelinmyyjän työpäivään mahtuu ihmisiä ympäri Suomen ja sen mukainen kirjo asenteita. Suurin osa potentiaalisista asiakkaista käyttäytyy kohteliaasti, mutta töykeimmät haistattelevat häpeämättä, kertoo kolme vuosikymmentä puhelinmyyjänä työskennellyt ja nykyään uusia myyjiä kouluttava tamperelainen Pasi Laitinen.

- Kyllä myyjille päivittäin haistatellaan ja huudetaan ja heitä haukutaan. Myyjä saattaa kysyä, haluaako asiakas asettaa soittokiellon, mutta jotkut kieltäytyvät ja haluavat mieluummin huutaa myyjille jatkossakin. Onneksi näitä vastaajia on vähän.

Laitisen mukaan huutoon ja haistatteluun tottuu ajan mittaan. Alan haasteet vaativat kuitenkin erityistä paneutumista jo koulutusvaiheessa.

- Koulutamme myyjiämme nollaamaan ikävät tilanteet aina puhelun päätyttyä ja ymmärtämään, että meitä on moneksi. Kyllä töykeä asiakas silti saa mielen matalaksi.

Puhelinmyyjän itsensä pitää aina olla kohtelias, Laitinen muistuttaa.

- Jos asiakkaalla on huono päivä, hän saattaa kuitenkin hyvää palvelua saatuaan seuraavalla kerralla tehdä kaupat.

Töykeys on 2000-luvun ilmiö

Telemarkkinointi on viime vuosina yleistynyt huimasti. Kasvava ala työllistää jo 100 000 ihmistä, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että potentiaalisten asiakkaiden puhelin pirahtaa yhä useammin.

Pasi Laitinen sanoo ymmärtävänsä, että puhelinmyyjien jatkuva soitteleminen ärsyttää monia. Todellinen töykeys on miehen mukaan uudehko ilmiö.

Kyllä töykeä asiakas saa mielen matalaksi.

Pasi Laitinen

- 80- ja 90-luvuilla oltiin paljon ystävällisempiä, mikä varmasti johtui osaltaan lankapuhelimista. Nykyään ihmiset kantavat kännyköitä mukanaan lähes joka paikkaan ja vastaavat puheluihin monenlaisissa tilanteissa. Hetki saattaa olla väärä, ja silloin hermostutaan soittajalle.

Puhelinmyyntityö on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään. Miten myyjä jaksaa pysyä positiivisena, jos häntä pidetään päivästä toiseen pohjasakkana?

- Kahvitauoilla täällä jutellaan kaikesta muusta tai tarvittaessa päivitellään yhdessä ihmisten töykeyttä. Positiivisia kokemuksia on kuitenkin enemmän kuin negatiivisia, mikä auttaa jaksamaan ja pitämään asenteen oikeana.