Kulttuuritalon remontti loppusuoralla

Tiukat suojelumääräykset estivät suurten muutostöiden tekemisen.

Kotimaa
Aalto-salia.
Aalto-salia.Yle/Riikka Porttila

Helsingin Kulttuuritalon 20 miljoonaa euroa maksava remontti alkaa olla viimeistä silausta vaille valmis. Kesäkuussa 2011 alkanutta remonttia on tehty vaiheittain. Osa talosta on jo otettu käyttöön. Esimerkiksi Museoviraston rakennushistoriaosasto muutti hiljattain Nervanderikadun evakkotiloista takaisin Kulttuuritalolle. Virallisia avajaisia vietetään elokuussa.

Remontissa Kulttuuritaloon uusittiin ilmastointi, sähköt, vesijohdot ja viemärit. Uutta pintaa remontissa ovat saaneet konserttisali, toimistot ja kokoustilat. Myös julkisivua ja vesikattoa on parannettu.

Kulttuuritalon tapahtumajärjestelyistä ja tekniikasta vastaava tuotantopäällikkö Antti Sarmanne on tyytyväinen remontin etenemiseen.

- Remontti on edennyt hyvää vauhtia ja olemme aikataulussa. Pääsemme vähitellen muuttamaan tänne ja ottamaan taloa käyttöön, iloitsee Sarmanne.

Aallon arkkitehtuuria varjeltu

Nyt valmistuva remontti on toinen Alvar Aallon 50-luvulla suunnittelemalle talolle. Edeltävästä remontista oli kulunut aikaa 20 vuotta, mutta peruskorjaus oli silloin pieni.

Kulttuuritalo on suojattu rakennussuojelulailla, joten muutokset eivät olleet yksinkertaisia. Haasteista ja vaikeuksista kertoo etenkin se, että Kulttuuritalon konserttisalin akustiikkaan ei tehty remontin aikana muutoksia.

- Vuosien mittaan sähköisen äänentoiston käyttäminen on lisääntynyt. Akustiset esitykset ovat vähentyneet koko ajan. Isoja muutoksia suunniteltiin, mutta remontin edetessä ne karsittiin pois ja sali näyttää samalta kuin aikasemminkin, Sarmanne toteaa.

Kultturitalon akustiikkaa on aiemmin pidetty hyvänä juuri akustisissa konserteissa, mutta sen soveltuvuutta sähköisen äänentoiston konsertteihin on arvosteltu kaikuisuuden vuoksi.

Remontissa päätettiin, että näkyviä akustiikkalevyjä ei saanut laittaa seinille kaikua hallitsemaan. Sarmanne sanoo, että kaikua on päätetty nyt vaimentaa irrallisilla verhoilla.

- Samalla on parannettu äänentoistoa ja muuta tekniikkaa ja sanotaanko nyt niin, että kaiku on paremmin hallinnassa, Sarmanne muotoilee.

Kohde kun on suojeltu, niin suurimmat työt mitä on tehty ovat asiakkaalta piilossa.

Minna Nyman, toiminnanjohtaja.

Vilkas syksy edessä

Kulttuuritalon toiminnanjohtaja Minna Nyman on myös perin tyytyväinen remontin etenemiseen. Nyman pitää remontin jälkeä hienona vaikka näky ei olekaan silminnähtävästi sen erilaisempi kuin ennen.

- Kohde kun on suojeltu, niin suurimmat työt mitä on tehty ovat asiakkaalta piilossa. Ne tuntuvat kyllä, mutta pysyvät piilossa katseelta. Pintoja on uudistettu, mutta tutultahan tämä näyttää.

Nymanin mukaan isossa salissa uutta näkee kuitenkin helposti.

- Täällä on uudet penkit permannolla, yksi ylimääräinen penkkirivi ja lavaa on vähän pienennetty, Nyman listaa.

Nyman kertoo, että uusi Kulttuuritalo on herättänyt kiinnostusta tapahtumajärjestäjien keskuudessa.

- Syksy näyttää jo todella hyvältä. Kysyntä on todella kovaa nimen omaa ison salin kohdalla.

Remontin jälkeen Kulttuuritalolla on tarkoitus panostaa myös kokousten markkinoimiseen. Radion sinfoniaorkesterin siirryttyä Musiikkitalolle Kulttuuritalolle vapautui käyttöön entistä enemmän kokoustilaa. Lisäksi käytössä on 100 hengen auditorio.

- Kevään mittaan kokoustilojen käyttö lähtee liikkeelle kunhan saamme kaikki huoneet kalustettua ja valmiiksi, Nyman sanoo.