Arkkipiispa Mäkinen: Paavin nimi ennustaa hyvää

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoo paavi Franciscuksen nimen olevan enne kirkon tulevasta suhteesta köyhiin ja koko luomakuntaan.

Kotimaa
Kari Mäkinen
Kari MäkinenJarno Mela / Lehtikuva

Se, että uusi paavi mukailee nimessään köyhyydessä elänyttä, linnuillekin saarnannutta eläinten ja luonnon suojeluspyhimystä Fransiskus Assisilaista on arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan hyvä viesti.

- Se, että hän valitsi nimekseen Franciscus voi sisältää kahta viestiä. Toinen on köyhien todellisuuden tunnistaminen ja sen näkeminen maailmanlaajiuisessa perspektiivissä. Toinen on luomakunnan kunnioittaminen, joka myös liittyy kirkkojen ja koko ihmiskunnan yhteisiin haasteisiin.

Paavi Franciscus on kotoisin Argentiinasta. Se, että kardinaalien konklaavi valitsi paavin Euroopan ulkopuolelta, on arkkipiispan mukaan reagointia kirkon nykytilanteeseen.

- Se kertoo katolisen kirkon todellisuudesta ja globaalin etelän painopisteen vahvistumisesta. Sama asia koskee kaikkia kristillisiä kirkkoja.

Latinalaisessa Amerikassa katolisen kirkon lähihistoriaan kuuluu kamppailua vähäosaisten aseman puolesta ja oikeistodiktatuurien vastustamista.

- Uuden paavin lähtökohdat ovat sellaiset, että katolisen kirkon globaali todellisuus ja koko maailman globaalit kysmykset saattavat tulla uudella tavalla esille. Se on minusta hyvä juttu, Mäkinen sanoo.

- Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sanoman tarve on jatkuvasti suurempi, kaikkien kirkkojen ja yhteiskuntien osalta.