Hyppää sisältöön

Väärä säilytys pilaa kosmetiikan ja hajuvedet

Lainsäädäntöön perustuvat säilyvyysmerkinnät on tarkoitettu kuluttajan parhaaksi. Säilyvyys kuitenkin edellyttää, että tuotteita käytetään ja säilytetään oikein.

Kuva: Hannu Harhama / Yle

WC:n peilikaapin lampunalushylly ei ole paras mahdollinen paikka hajuvesille lampun tuottaman lämmön takia. Moni asettelisi koristeelliset hajuvesipullot mielellään myös näkyville, mutta jos haluaa hajuvetensä säilyvän pidempään, kannattaa tuoksut säilyttää piilossa.

- Tuoksut säilytetään huoneen lämmössä ja valolta suojattuna. Lämpötilan vaihtelut nopeuttavat tuotteen pilaantumista, kertoo Outi Leinonen Kajaanin Sokokselta.

Vaikka oma nenä turtuukin usein omaan lempituoksuun, on väärän säilytyksen aiheuttama reaktio usein havaittavissa.

- Yleensä jo tuoksun väristä huomaa, että tämä ei ole ihan alkuperäiskunnossa, silloin hajuvesi saattaa tuoksua kitkerältä, sanoo Leinonen.

Valon ja lämpötilojen vaihtelun arkuus yhdistää hajuvesiä ja kosmetiikkaa. Voiteet ja meikitkään eivät pidä suurista lämpötilavaihteluista. Saunan yhteydessä oleva kylpyhuone ei välttämättä ole hyvä asia.

- Perusohjenuora on se, että kosmetiikka säilytetään normaalissa lämpötilassa, ei liian kuumassa ja kosteassa vaan viileässä ja valolta suojattuna, kertoo Teknokemian yhdistyksen toimitusjohtaja Sari Karjomaa.

Sillä on eroa säilyykö tuote yli vai alle 30 kuukautta

Kosmetiikkatuotteiden säilyvyysmerkinnät perustuvat EU:n kosmetiikkalainsäädäntöön. Tuotteen valmistaja kuitenkin määrittelee, kuinka kauan he voivat taata tuotteen kunnon.

- Säilyvyysmerkinnät on laitettu jokaisen parhaaksi. Sen jälkeen on jokaisen omalla vastuulla mitä tapahtuu. Tähän pätee sama asia kuin ruoan kanssa: jos käytät tuotetta päivämäärän umpeutumisen jälkeen, tiedostat riskit, muistuttaa Sari Karjomaa.

Teknokemian yhdistys on teknokemian alalla toimivien teollisuus- ja tuontiyritysten elinkeinopoliittinen edunvalvontajärjestö. Teknokemia käsittää niin kosmetiikka- ja hygieniatuotteet kuin pesu- ja puhdistusaineetkin. 

Tähän pätee sama asia kuin ruoan kanssa: jos käytät tuotetta päivämäärän umpeutumisen jälkeen, niin tiedostat riskit.

Sari Karjomaa

Tällä hetkellä kosmetiikassa käytetään kahdenlaisia säilyvyysmerkintöjä, ja merkintä on oltava pakkauksessa.

- Jos tuote säilyy alle 30 kuukautta, siinä on merkintä "parasta käytettynä ennen". Aika juoksee riippumatta siitä, onko tuote avattu vai ei. Jos taas tuote säilyy yli 30 kuukautta, säilyvyysaika alkaa juosta vasta silloin, kun purkki on avattu, selventää Sari Karjomaa.

Yli 30 kuukautta säilyvissä tuotteissa on avatun purkin kuva ja purkissa oleva numero kertoo, kuinka monta kuukautta tuote säilyy avaamisen jälkeen.

- Jos tuote on ohittanut säilyvyysajan avaamisen jälkeen, siitä näkee usein, ettei se ole kunnossa. Esimerkiksi väri on voinut muuttua, kertoo Karjomaa.

Iholle laitettavat meikit ovat henkilökohtaisia

Hygienia kannattaa muistaa meikkien ja voiteiden kanssa. Teknokemian yhdistyksen toimitusjohtaja Sari Karjomaa suosittelee myös arkijärjen käyttöä. 

Huulipunat ja ripsivärit ovat henkilökohtaisia, eihän hammasharjaakaan lainata kaverilta.

Sari Karjomaa

- Huulipunat ja ripsivärit ovat henkilökohtaisia, eihän hammasharjaakaan lainata kaverilta, sanoo Karjomaa.

Mikrobit viihtyvät kosmetiikassa, joten voiteita ja meikkejä kannattaa käsitellä puhtailla käsillä. Meikkien kohdalla pitää muistaa myös puhtaat välineet.

- Jos uudesta purkista otetaan tuotetta vanhalla sienellä, silloin viedään heti mikrobeja uuteen purkkiin, muistuttaa Karjomaa.