Kuorma-autojen lisääntyvät viat huolestuttavat - joka kolmas hylätään katsastuksessa

A-Katsastuksen torstaina julkaisemien tilastojen mukaan raskaan liikenteen autojen viat ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen neljän vuoden aikana. Vioissa korostuivat erityisesti ongelmat jarruissa.

Kotimaa
Rekka-auto ajaa asvalttitiellä.
Derrick Frilund / Yle

Kuorma-autojen lisääntyneet viat huolestuttavat katsastusasemilla. A-Katsastuksen torstaina julkaisemien tilastojen mukaan raskaan liikenteen ajoneuvojen viat ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen neljän vuoden aikana.

Viime vuonna katsastuksessa hylkäyksen sai liki kolmannes kuorma-autoista. Hylkäyksen taustalla oli usein jarruvika.

A-Katsastuksen Pohjois-Karjalan aluepäällikkö Pentti Jormanainen sanoo, että sama suuntaus on ollut myös maakunnan raskaassa liikenteessä.

Onko sitten syy, että harvemmin käydään korjauksessa.

Pentti Jormanainen

- Autoilla ajetaan paljon ja pitkiä matkoja. Yksittäistä syytä lukuihin on vaikea sanoa, mutta voihan tässä näkyä kuljetusalan ahdinko. Polttoainekustannukset ovat nousseet ja kannattavuus on huonontunut. Onko sitten syy, että harvemmin käydään korjauksessa, Jormanainen pohtii.

- Tietysti kun miettii montako pyörää kuorma-autossa on ja joka pyörässä on jarrut, niin kyllä sinne helposti sinne niitä vikoja voi syntyäkin, Jormanainen jatkaa.

Pohjois-Karjalassa ajetaan autovanhuksilla

Koko maassa henkilöautojen keski-ikä on noussut viimeisen viiden vuoden aikana 11,4 vuodesta 12,1 vuoteen. Pohjois-Karjalassa ajettiin viime vuonna keskimäärin 13,6-vuotiailla autoilla.

A-Katsastus katsasti Pohjois-Karjalassa noin 26 000 henkilöautoa. Ensimmäisellä kerralla näistä autoista hylättiin yli neljännes eli 26,2 prosenttia.

Eniten hylkäyksiä aiheuttivat viat käyttöjarruissa. Myös pakokaasupäästöt aiheuttivat runsaasti hylkäyksiä.

Myönteistä kehitystä autojen kunnossa, niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisestikin, oli ruostevaurioiden väheneminen. Vuonna 2009 alustan ja korien vikojen osuus oli kaikista vioista 6,8 prosenttia. Viime vuonna näiden vikojen osuus oli enää 4,7 prosenttia.

A-Katsastuksen tilastoissa ovat mukana ne autot, jotka on otettu käyttöön vuosina 1996-2007 tai 2009. Yhtiö julkaisi torstaina viidettä kertaa myös henkilöautojen malli- ja merkkikohtaisen hylkäystilaston.