1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

"Täti nauroi itsekin että neuvolassa tiedetään aina viimeisenä"

Äitiysneuvolan hoitajien asiantuntemus puhutti kommentoijia Ylen nettikeskustelussa. Varsinkin imetystuen taso sai monelta nettikeskustelijalta risuja.

Osallistu
Vauva imee äidin rintaa.
Yle / Riku Kaminen

Monet tuoreet äidit kaipaavat nykyistä parempaa ohjausta imetykseen. Yle käsitteli aihetta nettisivuillaan ja torstain lähetyksessä, ja usea kommentoija hämmästeli imetystuen puutteita kotikunnassaan.

Ensimmäisen lapsen äidin voi olla vaikea edes tietää, mikä on sitä "oikeaa" tietoa ja mikä ei.

"Nakkikeitto"

- Olen ollut ihmeissäni varsinkin lastenneuvolan terveydenhoitajan vaihtelevasta asiantuntijuudesta: joistakin asioista, kuten rokotteista, on ajanmukaista tietoa mutta imetys ja vauva-ajan ruokailuasiat ihan hukassa, kirjoittaa nimimerkki Neuvolan palveluista.

Sama nimimerkki luonnehti kotikuntansa äitiysneuvolaa jopa imetyskielteiseksi. Myös monessa muussa viestissä pidettiin ongelmana hoitajien suhtautumista imetyksen kestoon.

- Esimerkiksi se, että jo kolmekuukautisena neuvolassa aletaan automaattisesti puhua soseiden aloittamisesta nelikuisena ja hämmästellään, jos on aikomus täysimettää puolivuotiaaksi, säestää nimimerkkiMutka.

En saanut asiaan neuvolasta muuta tukea kuin toteamuksen: "Tuttelilla elää erinomaisesti".

"Äiti"

Yksilöllistä tukea kaipasi nimimerkkinsä linjoilla vahvistusta äitien omille ratkaisuille. Hän katsoi neuvolatoiminnan laahaavan pahasti aikaansa jäljessä.

- Ajasta suuri osa meni siihen, että itse neuvoin neuvolatätiä, monella eri aihealueella. Täti nauroi itsekin, että neuvolassa tiedetään aina viimeisenä, nimimerkki viestitti.

Sen sijaan ainakin nimimerkki kesävauvaa odottava antoi varauksettoman tukensa oman kuntansa äitiysneuvolapalveluille. Lisäksinimimerkki + muistutti, että reilusti omaa maalaisjärkeä käyttämällä äiti selviää eri lähteistä tulevien neuvojen ristitulessa.

Lue seuraavaksi