Toholammin F1-kisastudio liputtaa Bottaksen puolesta

Televisiosta katsottuna Valtteri Bottas vaikuttaa asialliselta, ja omasta kokemuksesta Hukarin perheessä tiedetään, että kyseessä on hyväkuntoinen ja asiansa osaava kuski. Kaikki kisat aiotaan Toholammin tässä talossa katsoa; onhan Valtteri sukua ja isolta osin lamppilainen hänkin.

Kotimaa
Seppo ja Anneli Hukari pitelevät Formula 3 -sarjan kilpailijoita esittelevää vanhaa julistetta.
Seppo ja Anneli Hukari ovat säilyttäneet sukulaispoikansa Valtteri Bottaksen kauden 2010 julisteen. Nyt Bottas ajaa F1-kuskina Williamsilla.Raila Paavola / Yle

Anneli ja Seppo Hukarin jääkaapin ovessa on kuva formulakuskeista, näiden joukossa Williamsilla F1-taipaleensa aloittava Valtteri Bottas. Hänen äitinsä on toholampista sukua, vaikka muutti Härkänevalta Lahteen 14-vuotiaana.

Hukarien kodista löytyy myös oma kisastudio, jossa Seppo katsoo reilunkokoisesta tv-ruudusta kilpailua ja Anneli seuraa työpöydän ääressä tietokoneelta muun muassa kisojen kommentointia.

Seppo on seurannut formulakisoja vuodesta 1983 saakka; kaikki on katsottu mitä tarjolle on tullut. Tämä kausi tuo kuitenkin seuraamiseen uuden sävyn, sillä ratoja kiertää myös sukulaispoika: Anneli Hukari on Valtterin isotäti.

Unelman ovella

Hukarit tuntevat siis paitsi lajia, myös kuskin. Jo 5-vuotiaana cartingia ajaneesta Valtterista on heidän mukaansa kehittynyt autot koulutuksenkin kautta tunteva kuljettaja, joka on harrastanut muitakin urheilulajeja ja hankkinut hyvän pohjakunnon. Nyt elämä on unelmavaiheessa.

– Formula on hänellä ollut unelma lapsesta asti: hän on ihaillut Mika Häkkistä ja muita menestyneitä kuskeja. Minäkin olen siitä onnellinen, että hän saa unelmansa, sanoo Anneli Hukari.

Formula on hänellä ollut unelma lapsesta asti. Minäkin olen siitä onnellinen, että hän saa unelmansa

Anneli Hukari, Bottaksen isotäti

Toholammilla kisoja ei seurata sydän kurkussa:

– Ihan myönteisellä jännityksellä - mnä jollakin lailla luotan, pohtii Anneli sukulaispojan otteita, vaikka myöntääkin, että autosumat ja kolarit kisoissa hirvittävät.

Paikan päälle katsomaan

Odotukset Bottaksen otteista ovat keskipohjalaisen vaatimattomat.

– Kyllä se varmaan jollakin lailla lähtee. Varmaan, niin kuin ne sanovat, keskikastiin, arvioi Seppo Hukari.

Jossain vaiheessa pariskunta Hukarit aikovat suunnata myös paikan päälle sukulaispojan kisaa katsomaan.

– Vaikka jotkut sanovat, ettei siellä kuule kuin kovan äänen. Ettei autoa näekään. Mutta saa sitten sanoa, että on ollut paikan päällä.