1. yle.fi
  2. Uutiset

Muovi yleistyy juomien monipakkauksissa

Panimot pakkaavat tölkejään yhä enemmän muoviin, joka on pahvia käytännöllisempää ja ympäristöystävällisempää.

Kotimaan uutiset
Kuvassa oluthylly.
Joona Korpi / Yle

Tölkkijuomien monipakkauksia on monta eri kokoa, koska erilaisia ovat kuluttajien tarpeetkin. Sinebrychoffilla on siirrytty pakkaamaan tölkkejä kutistemuoviin. Asiakkaat haluavat erikokoisia pakkauksia käyttömukavuuden takia.

- Jos mennään esimerkiksi mökille kaveriporukalla, niin silloin menevät kaupaksi suuremmat olutpakkaukset. Ne on helpompi kuljettaa valmiina pakkauksena kuin yksittäisinä kappaleina, sanoo markkinointijohtaja Kirsi Räikkönen.

Tuotannollisesti erikokoiset monipakkaukset on helpompi pakata kutistemuoviin kuin eri kokoisiin pahvipakkauksiin.

Muovista tulee vähemmän pakkausjätettä

Myymälätyypitkin vaikuttavat pakkauskokoihin, suurissa marketeissa on suurempia monipakkauksia kuin pienissä myymälöissä. Kysyntä kuitenkin sanelee minkä kokoisiin pakkauksiin oluet, siiderit ja virvoitusjuomat pakataan. Pakkausmateriaali on myös ympäristökysymys.

- Kutistemuovi on kevyempää kuin pahvi, joten meille tulee Keravan panimolle harvemmin pakkausmateriaalia. Sitä kautta olemme saaneet laskettua hiilidioksidipäästöjä ja polttoainekustannuksia, kertoo Räikkönen.

Pahvin toinen puoli on se, että sille on Suomessa keräysjärjestelmä, jota kutistemuoville ei ole.

- Kutistemuovin voi hyvin polttaa omassa takassa tai saunan pesässä. Kutistemuovi toimii myös ikään kuin pussina tölkkejä palauttaessa, kertoo Kirsi Räikkönen.

Suomessa tölkki on kasvava pakkaustyyppi, mutta jatkossakin kaupoissa myydään sekä tölkkejä että pulloja myös yksittäin.

- Kyllä pullotetutkin tuotteet esimerkiksi oluissa tulevat pysymään vielä markkinoilla.

Lue seuraavaksi