1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sortuneessa vesitornissa oli käsin katkottavia terästankoja

Onnettomuustutkintakeskus on edistynyt Jyväskylässä marraskuussa sortuneen vesitornin tutkinnassa. Betonisessa vesitornissa oli jänneteräsnippuja, joiden on todettu tutkimuksissa olleen säröillä jo ennen katkeamista. Osa oli niin haperoita, että ne katkesivat pienellä voimalla käsin taivuttamalla.

Kotimaan uutiset
Kangasvuoren vesitornin säiliöön mahtui kaksi tuhatta kuutiota vettä. Vertailun vuoksi: Harjun vesitornin tilavuus on kolme tuhtatta kuutiota.
Kangasvuoren vesitornin huipulla olleet väestöhälytystorvet romahtivat vesisäiliön mukana.Arvo Vuorela/Yle

Jyväskylän marraskuinen vesitornin sortuminen johtui vesisäiliön lattiaelementtejä sitoneen ja seiniä tukeneen rengasmaisen betonipalkin pettämisestä. Palkin lujuuden kannalta keskeisissä jänneteräsnipuissa havaittiin korroosiovaurioita, joiden selvittämiseksi näytteistä pyydettiin tutkimuslaitoksen lausunto.

Terästangoissa todettiin jo selvästi ennen niiden katkeamista syntyneitä säröjä. Säröjen vuoksi osa tangoista oli menettänyt lujuuttaan niin paljon, että ne pystyi katkaisemaan käsin taivuttamalla. Vetokokeissa säröisen teräksen lujuudeksi todettiin noin puolet ehjäksi katsotun tangon lujuudesta.

Rengaspalkin teräsjännenippujen materiaali oli lujaa teräslaatua. Niiden kuormitus on ollut kova rakentamisvaiheesta asti eli 37 vuotta.

Terästen materiaali- tai valmistusvikaan viittaavia havaintoja ei ole. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan teräksen haurastuminen johtuu ruostumisesta. Ruostumaan teräsniput pääsivät, koska betonielementtien saumat olivat huonossa kunnossa eikä valumavesien pääsyä seinän rakenteeseen ollut estetty.

Vastaava vauriomekanismi on mahdollinen myös muissa jännitetyissä teräsrakenteissa, jotka ovat säälle alttiina. Vastaavia rakenteita voi olla elementtirakenteisten vesitornien lisäksi myös esimerkiksi silloissa.

Tutkinnassa selvitetään vielä vesitornin käyttöön liittyviä asioita, joilla voi olla merkitystä vesitornien turvallisuudelle. Tutkintaselostus valmistuu kesän 2013 jälkeen.

Lue seuraavaksi