1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arktinen alue

Nuoret sytyttivät Arktiset tulet Arktikumiin

Arktiset tulet, Les Feux Arctiques on, vuonna 2011 alkunsa saanut, kolmen oppilaitoksen ja media- ja taideopiskelijoiden yhteistyöhanke. Mukana ovat Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulu, Lapin Yliopisto ja Ammattiopisto Lappia.

arktinen alue
Arktiset tulet - näyttely, Arktikum, Rovaniemi
Arktiset tulet elokuvaa näytetään näyttelyssä ArktikumissaJenny Säkkinen / Yle

Kolmen koulun yhteistyöhanke on koottu näyttelyksi Arktikumiin. Näyttelyssä nähdään reilu kaksi vuotta kestäneen hankkeen aikana tehty elokuva, web-dokumentteja, vanhoja valokuvia sekä Kilpisjärven kenttämatkasta tehty esittelyvideo.

Arktiset tulet -elokuva oli suurin ponnistus Arktiset tulet -elokuva on puolitoista vuotta kestänyt opiskelijaprojekti. Historiallinen dokumenttielokuva joka kertoo Ranskan kuningas Ludvig Filip I lähettämien La Recherche -retkikuntien tieteellisistä tutkimusmatkoista Lappiin 1838–39. Elokuvan ohjauksesta, tuotannosta ja kuvauksesta vastaavat Kemi-Tornion Ammattikorkean opiskelijat.

Hankkeen aikana tehdyissä web-dokumenteissa kerrotaan tarinoita Kukkolan kylästä Torniojoen rannalta. Dokumenteissa kuullaan kalatarinoita ja käydään läpi nykyelinkeinoja.

Hanke järjesti myös vanhojen valokuvien keruun vuonna 2012 Torniojokilaakson ja Käsivarren alueella. Yhteistyökumppaneita olivat Torniolaakson maakuntamuseo sekä Lapin maakuntamuseo. Lapin yliopiston ja Ammattiopisto Lappian opiskelijat keräsivät kuvia kaikista alueen kunnista.

Osana hankketta tehtiin Kilpisjärvelle kenttämatka. Kuvien, videoiden sekä ympäristötaiteen kautta esille tuotiin Kilpisjärven luontoa ja kauneutta. Matkasta tehtiin Käsivarren kenttämatka - Making of video, jonka kuvasivat Ammattiopisto Lappian mediaopiskelijat Matti Pulju ja Jouni Välitalo.

Todellisia työelämän tilanteita

Tilaisuuden avanneen dekaani Timo Jokelan mukaan Arktiset tulet hankkeella halutaan tukea oppimista ja kehitystä nuorten keskuudessa. Projektilla haluttiin ilmaista mitä pohjoinen on taiteen ja tieteen avulla. Timo Jokelan mukaan hankkeista saatiin nuorille todellisia työelämän kokemuksia ja tilanteita. Hanke toi median kautta myös kulttuuria esille.

LFA -hankeessa mukana olleet Yliopiston taideopiskelijat Saara Sarparanta ja Liisa Pöllänen tekivät tutkimusta kolmen koulun yhteistyöstä ja kertoivat, kuinka hanke lähensi oppilaitoksia ja loi pohjaa yhteistyön järjestämiselle tulevaisuudessakin. Hanke oli kuitenkin lähes uusi, vasta pari vuotta vanha, joten virheistä opittiin paljon. Oppimista tapahtui kaikilla tasoilla.

Nuorten yhteistyö on näkyvillä näyttelyssä Rovaniemen Arktikumissa 13.3. - 21.4. 2013.

Jutun on kirjoittanut Lapin Radiossa harjoittelussa oleva Ammattiopisto Lappian opiskelija Jenny Säkkinen.

Lue seuraavaksi