1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Levisivätkö raidat paidasta?

Pyykkikoneen täyttö vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Koko kuorman kerralla pesu saattaa harventaa käyttökelpoisten pukimien määrää vaatekaapissa.

ilmiöt
Mies täyttää pyykkikonetta.
Mikromuovitutkimus osoittaa, että pyykinpesulla on arkipuuhaa suurempi merkitys. Sami Tammi / Yle

Miesten ja naisten vaatteet eroavat toisistaan monin tavoin. Niin värit, kuosit kuin materiaalitkin vaativat erilaisia hoitotoimenpiteitä. Naisten vaatteiden kirjo on laajempi kuin miesten pukineiden. Tämä pitää huomioida pyykkiä pestessä.

Miesten vaatteissa yleisin valmistusaine on puuvilla.

- Puuvilla ei ole niin herkkä, kuin tekokuidut, villa, silkki tai muut yleisesti naisten vaatteissa käytetyt materiaalit, kertoo SOL Pesulapalveluiden laatu- ja kehitysasioista vastaava Kati Talikka.

Jos materiaaleja ei sormituntumalta tunne, niin pesuohjelaput kannattaa käydä läpi.

Kati Talikka

- Naisten vaatteissa käytetään yleisesti mm. polyesteriä, joka on herkkä kovemmille lämpötiloille. Keinokuidut pesisin aina hienopesuohjelmalla. Pesuohjeesta riippuen lämpötilaksi sitten 30 tai 40 astetta.

Vaikka etenkin lapsiperheessä vaatteita kertyykin nopeasti pyykkikoriin, saattaa täyden koneellisen kertyminen viedä aikaa. Eri kuiduista tehtyjä vaatteita ei voi pestä samalla kertaa, vaikka värit olisivatkin yhteneväiset, jos haluaa olla sataprosenttisen varma pesutuloksesta.

- Jos materiaaleja ei sormituntumalta tunne, niin pesuohjelaput kannattaa käydä läpi, Talikka opastaa.

Raitojen leviäminen kuriin

Raidallisten vaatteiden pesu on erityinen taitolaji. Moni voisi ajatella, että mitä haaleampi pesulämpö, sitä varmemmin värit pysyvät paikoillaan, mutta näin ei ole.

- Kaksiväriset vaatteet ovat tarkkoja lämpötilan suhteen. Jos pestään liian matalassa lämpötilassa, värit voivat levitä. Esimerkiksi puuvillan värjäystapa on sellainen, että liian haaleassa lämpötilassa alkavat värit lähteä liikkeelle.

Jos pestään liian matalassa lämpötilassa, värit voivat levitä.

Kati Talikka

Ulkoilijoiden käyttämät tekniset alusasut puolestaan on helppo pilata käyttämällä huuhteluainetta.

- Moni ylikäyttää huuhteluainetta tai ylipäänsä vääriä pesuaineita. Silloin tekninen kuitu tukkiutuu.

Arkikiireiden pyörittämistä helpottaa likaisten pyykkien lajittelu eri koreihin jo ennen pesua, mikäli kylpyhuoneesta tilaa löytyy. Tällöin koko kasaa ei tarvitse käydä läpi vaate kerrallaan.

- Nyrkkisääntönä voisi pitää 30 asteen hienopesua aroille materiaaleille ja muille 40 asteen normaaliohjelmaa.

Ja aina parempi, jos paidan pesuohjelappu on vielä tallella ja siitä saa selvän.

Kerro omista kokemuksistasi ja vinkeistäsi pyykkirumban pyörittämisestä alla olevalla kommentointilomakkeella.

Lue seuraavaksi