Rikolliset ottavat hyödyn irti suomalaisyritysten maineesta

Sisäministeriö ja KRP varoittavat petosrikosten kovasta kasvusta EU:ssa.

Kotimaa

Monimutkainen, tietoverkkoja hyödyntävä petosrikollisuus uhkaa yltyä EU:ssa, arvioi Suomen poliisi tuoreessa tilannekatsauksessaan. Tämän rikollisuuden muotoja ovat maksuväline- ja tilauspetokset, petollinen laskutus, rahankeräys ja markkinointi.

Kansainväliset rikolliset ovat todenneet suomalaisten yritysten maineen hyväksi ja haluavat hyötyä siitä.Niinpä he etsivät esimerkiksi kaupparekisterin verkkosivuilta yritysten osoitteita ja logoja sekä työntekijöiden nimiä.

Lopulta internetin kauppapaikalle ilmestyy suomalaisyrityksen nimissä myynti-ilmoitus, jossa on rikollisen puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Kaupan voi olla vaikkapa poikkeuksellisen halpa maansiirtokone. Hinta saattaa harhauttaa kiinnostuneen maksamaan oikopäätä rahat rikollisen tilille. Tavara kehotetaan hakemaan yrityksen pihalta.

- Usein tarjoukseen tartutaan kiinni, kun halvalla saa, KRP:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho toteaa.

Laki ei tunnista netin yritysidentiteettejä

Suomessa verkon petosrikosten torjuntaa haittaa se, ettei rikoslain järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkistö sovellu niihin.

- Laki tuntee vain tosielämän yhteenliittymät, ei netin alihankintaketjuja, sanoo ylitarkastaja Ari Evwaraye sisäministeriöstä.

Identiteettivarkauksien torjunta puolestaan on vaikeaa, koska tiedon kaappaaminen asioinnin yhteydessä ei ole rangaistava teko.

KRP panisi yksityisyyden suojan puntariin

Keskusrikospoliisi kriminalisoisi ainakin törkeän nettipetoksen valmistelun, jotta telepakkokeinoja voisi käyttää esitutkinnassa.

- Yksityisyyden suoja on vaikein aihe, sanoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho KRP:stä.

Rikostarkastajan mielestä olisi kuitenkin syytä pohtia, pitääkö kaikki tiedonkulku suojata, kun sähköinen viestinvälitys ja sosiaalinen media ovat niin paljon tiedonvälitystä muuttaneet.