1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Abloy kieltää lukkojen haavoittuvuuden

Niin sanottu Turun hiipparijuttu on saanut pinnan kuohumaan lukkovalmistaja Abloyn ympärillä. Useisiin yksityisasuntoihin murtautunut mies on saattanut purkaa taloyhtiön yleisistä tiloista lukon, lukea sen tiedot ja tehdä väärennöksen yleisavaimesta.

Kuva: Yle

Turun poliisia tutkinnassa avustanut lukkoseppä väittää Turun Sanomien haastattelussa taloyhtiöiden yleisavainten väärentämisen olevan jopa helppoa. Tosin asiantuntija ei pystynyt itse valmistamaan väärennöstä Abloyn avaimesta. Abloylla tästä ollaan hyvillään.

- Lukkojen avaaminen sillä kuvatulla tavalla ei olisi missään nimessä ole helppoa. Lukkojen avaaminen, tietojen käsittely ja avaimen tekeminen vaatii syvällistä asiantuntemusta, sanoo Abloy Oy:n rakennuslukitus-liiketoimintayksikön johtaja Pasi Saarinen.

Abloy ehti jo tyynnyttelemään turvallisuudestaan huolestuneita asiakkaitaan. Kaikkia avainten mahdollinen väärentäminen ei kuitenkaan hetkauta.

- Ei ole koskaan ollut huolta avainten väärentämisestä, koska asun niin syrjässä, miettii polvijärveläinen Johanna Laakkonen.

Puskaradio kertoo luotettavuuden

Vaikka Abloy Oy:n ylle heitettiin varjo, Laakkonen arvioi suomalaiset tuotteet luotettaviksi. Hänen mukaansa puskaradio kyllä kertoisi, jos olisi aihetta vaihtaa lukkofirmaa.

- Kyllähän murtoja aina tapahtuu. Itselläni tai lähipiirillä ei ole huonoja kokemuksia, joten pidän suomalaisia lukko- ja avainvalmistajia aika luotettavina, Laakkonen pohtii.

Tulevaisuudessa taskun pohjalla ja käsilaukun uumenissa ei tarvitse kantaa enää suuria avainnippuja. Kodin oven kun saa sohvalta käsin lukkoon tai auki kaukosäätimellä. Lukituksessa eletroniikan ja mekaniikan yhdistämisen arvioidaan vain nopeutuvan.

Kyllähän murtoja aina tapahtuu.

Johanna Laakkonen

- Kyllä kysyntää on, vahvistaa Saarinen.

Kaukosäätimen tavoin toimivat avaimet houkuttelevat kuluttajia mukavuudella. Yritykset käyttävät elektroniikkaa ja mekaniikkaa yhdistäviä lukitusjärjelmiä turvallisuuden takia.

- Avaimesta ja lukosta voidaan jäljittää kuka ja milloin on avannut tietyn oven, Saarinen kertoo.