Astronautti on nykypäivän tutkimusmatkailija

Yksi maailman kokeneimmista astronauteista, amerikkalainen Don Pettit kuvaa työtään tutkimusmatkailuna rajaseuduilla. Ääretön avaruus on kuin meri muinaisille purjehtijoille.

Kotimaa
Revontulet Ylä-Lapissa
Ylä-Lapissa on parina viime yönä ollut hyvin revontulia. Pilvisyys on vaan haitannut niiden ihailua.Jouni Liukkonen

- Olen koulutukseltani insinööri, ammatiltani tiedemies, mutta sydämeltäni tutkimusmatkailija, Don Pettit kertoo.

Kahdesti avaruusasemalle lentänyt astronautti on yksi maailman kokeneimmista astronauteista. Silti jokainen avaruuslento on ainutlaatuinen.

- Meidät on koulutettu niin, että kun sukkula on lähdössä, olemme täysin keskittyneitä sukkulan operointiin. En havainnoi mitään muuta kuin sukkulan toimintoja, kunnes olemme avaruudessa, Pettit kuvaa.

Astronautti vertaa työtään muinaisiin merenkävijöihin. Astronautilla on kaksi tärkeää työtehtävää.

- Tärkeintä on pitää alus kunnossa ja sen jälkeen täyttää se tehtävä, mihin on lähetetty. Meillä se on kerätä tietoa ja tutkimustuloksia avaruudesta.

Kuin muinaisen merimiehen, kuolo korjaa myös astronautin, jos alus ei pysy kunnossa.

- Ihmistä ei ole tarkoitettu lentelemään avaruuteen. Me pystymme siihen, koska olemme rakentaneet aluksen, joka ylläpitää elintoimintojamme. Jos se menee rikki, käy huonosti, Pettit toteaa.

Avaruuteen matkaaminen on konkarin mielestä edelleen uskomaton kokemus.

- On hienoa matkata jonnekin, joka on niin erilainen kuin se paikka, mistä tulet.

Revontulien takana

Don Pettit on ottanut avaruudesta merkittäviä revontulikuvia. Mies on lentoradallaan nähnyt yhtä aikaa niin pohjoisen revontulet kuin etelämantereen vastaavat.

- Revontulet näyttävät avaruudesta katsottuna melko samanlaisilta kuin maassa, tosin näköala on paljon laajempi.

Avaruudesta otetuissa kuvissa revontulet näyttävät vihreältä matolta. Avaruussukkula kun lentää noin 100 kilometrin korkeudessa olevien revontulten yläpuolella.

- Paras revontulikokemukseni on viimeisimmältä lennoltani. Otimme kuvia NASAlle ja ne on julkaistu videona nimeltä Walking on air, Pettit kertoo.

Vaikka mies on nähnyt ja tutkinut revontulia jopa avaruuden tuolta puolen, jaksaa hän yhä innostua revontulista.

- Viime yönä valvoin aamu kolmeen ja katselin revontulia Rovaniemellä hotellini katolta. Ne olivat melko haaleat, mutta silti kannatti seistä ulkona keskellä yötä, 20 asteen pakkasessa, Pettit selittää innostuneena.

Kuuleman mukaan mies on siirtänyt jopa kotimatkaansa, sillä avaruussää ennustaa Lappiin hyviä revontulia perjantain ja launtain väliseksi yöksi.

- Tänä iltanakin aion mennä katsomaan, jos näkisin revontulia, Pettit innostuu.

Astronautti Don Pettit on yksi Lapissa järjestettävän avaruussää- ja revontuliseminaarin puhujista. Seminaari tuo Rovaniemelle ja Sodankylään Euroopan parhaat asiantuntijat.