1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kari Väänänen: Mälli on nieltävä

Taivaantulet -televisiosarjan neljännen ja viimeisen tuotantokauden kuvaukset alkoivat Kemijärvellä. Käsikirjoittaja-ohjaaja Kari Väänänen havitteli sarjalle vielä jatkoa, mutta Yleisradio päätti lopettaa tuotannon. -Mälli on nieltävä. Ei sitä sen kummemmin perusteltu. Ilmoitettiin vain, että se on loppu nyt, Väänänen harmittelee miljoonayleisön saaneen sarjan lopettamista.

Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Taivaantulet ovat virkistäneet Kemijärven elämää kahdeksan vuotta. Vankkurit vierivät kaupunkiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Taivaantulista on tullut Kemijärvelle merkittävä matkailutuote, johon kuuluvat muun muassa bussikierrokset kuvauspaikoille.

Kaupungin infopisteeseen, No Man´s Land -kapakkaan on avattu aiheeseen liittyvä vahanukkegalleria. Toistaiseksi siellä luuraavat ukkoköörin Jetsu (näyttelijä Ilkka Heiskanen) ja konstaapeli Rauni Viherkoski os. Väänänen (Ria Kataja).

Taivaantulia filmataan jälleen kovalla tohinalla Kemijärvellä. Tv-sarjan neljäs tuotantokausi on päässyt alkuun ja kuvaukset jatkuvat pitkälle syksyyn.Mikään lopun tunnelma kuvauspaikoilla ei vallitse. Fiilis on hyvä, vaikka viimeistä kautta viedäänkin. Tuottaja Varpu Eräpuun mukaan sarjan elinkaari tuli täyteen.

- Tehtiin se mitä suunniteltiin ja vähän enemmänkin, hän sanoo ja kuvailee Kemijärvellä vietettyä aikaa erittäin hienoksi.

- Ikävähän tänne tulee ja uskon, että myös palaan; ehkä en työn merkeissä, mutta muuten. Tänne jää paljon ystäviä. Kemijärveläiset ottivat meidät hyvin vastaan, hän kiittelee.

Taivaantulet syttyvät Vappuna

Taivaantulet palaa kuvaruutuun Vappuna ja sitten sarjaa nähdään viikottain vuoden loppuun saakka - kaikki 36 osaa peräjälkeen! Ensin kertauksena vanhat jaksot ja uudet päälle.

Kemijärven Ailangassa olevalla poroaidalla purkitetaan muuatta sarjan loppupuolen tärkeää kohtausta. Keskeisistä näyttelijöistä siellä paikalla ovat Viherkosken pariskuntaa näyttelevät Ria Kataja ja Juha Veijonen. Molemmat ovat olleet touhussa mukana alusta lähtien - kaikki kahdeksan vuotta.

- Kemijärvi on jättänyt meihin pysyvän jäljen, he sanovat.

- Täytyy myöntää, että on jotenkin tyhjä olo nyt kun tämä kaikki loppuu. Mutta pitkäänhän tätä kestikin. En silloin alussa osannut kuvitella, että tätä jatkuu kahdeksan vuotta, Ria hämmästelee.

Hän sanoi myös kasvaneensa sarjan mukana niin näyttelijänä kuin ihmisenäkin.

- Melkoinen koulu on ollut tämä Kari Väänäsen koulu, hän naurahtaa.