Lentomatkustajien määrä romahti Itä-Suomessa

Matkustajat ovat kaikonneet Itä-Suomen lentokentiltä. Matkustajia oli Kuopion lentoasemalla alkuvuonna 43 000, mikä on yli kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

talous
Blue1 -yhtiön lentokone laskeutuu kiitoradalle Kuopion lentoasemalla.
Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen lentoasemien matkustajamäärät ovat laskeneet roimasti. Kuopion lentoasemalla on ollut alkuvuodesta yli 12 prosenttia vähemmän matkustajia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Voimakkainta lasku oli Lappeenrannassa ja Joensuussa. Varkaudessa oli tammi-helmikuussa vain reilut 800 matkustajaa.

Kuopion lentoaseman päällikkö Raija Niskanen muistuttaa kuitenkin, että lukuja vertailtaessa kannattaa pitää mielessä, että vuoden 2012 alku oli voimakkaan kasvun aikaa.

Matkustajamäärien lasku johtuu Niskasen mukaan yleisestä huonosta taloustilanteesta.

Tilauslennoille lisää matkustajia

Viime vuonna Kuopion lentoasemalla oli lähes 283 000 matkustajaa. Niskanen arvioi, että tänä vuonna matkustajamäärät jäävät 250 000.

Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että SAS lopettaa Kuopion ja Helsingin väliset lennot huhtikuussa.

- Luonnollisesti, kun neljä vuoroa poistuu ja Finnairilta tulee vain yksi vuoro lisää näiden tilalle, ei tänä vuonna päästä samoihin matkustajamääriin kuin viime vuonna.

Kuopiossa panostetaan tulevaisuudessa entistä enemmän tilauslentoihin, jotka houkuttelevat kentälle vapaa-ajan matkustajia. Tällä hetkellä valtaosa Kuopion lentoaseman asiakkaista on työmatkalaisia.

Luvut puhuvat puolestaan, 800 matkustajaa mietityttää.

Joni Sundelin

Keväällä Kuopiosta lähtee yli 20 tilauslentoa etelän lämpöön, muun muassa Turkkiin, Kreikkaan ja Las Palmasiin. Lennot ovat täynnä.

Niskasen mukaan ulkomailta Kuopioon saapuvien tilauslentojen määrää pitäisi kasvattaa.

- Siihen vaaditaan lentoyhtiöiden ja kaikkien muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. On oltava hyviä lentoreittejä, hotelleja ja muita palveluita, joiden vuoksi Kuopioon tultaisiin.

- Yritämme pitää lentoaseman hyvässä kunnossa, niin että lentoyhtiöiden on hyvä tulla tänne ja saada tänne myös lisää toimijoita, mikä ei ole ihan helppoa tähän maailmanaikaan.

Kuopion asema vahva, Varkauden vaikea

Suomessa on kokoonsa nähden varsin tiivis lentoasemaverkko. Liikenne- ja viestintäministeriö pohtii parhaillaan lentoliikenteen riittävää palvelutasoa.

Työryhmän väliraportin on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä ja varsinaisen lentoliikennestrategian vuoden 2014 lopussa.

Finavian lentoasemaverkostosta vastaava Joni Sundelin ei usko, että lentoasemaverkkoon olisi tulossa suuria muutoksia ennen kuin strategia valmistuu.

- Finavia on sitoutunut pitämään yllä 25 lentoasemaa Suomessa. On omistajan eli valtion käsissä päättää muutoksista.

Sundelin myöntää, että esimerkiksi Varkauden tilanne on vaikea.

- Luvut puhuvat puolestaan, 800 matkustajaa mietityttää. On selvää, että lentomäärät on saatava nousuun. Matkustajamäärät ovat perusteita, kun lentoasemaverkostoa mietitään.

Kuopion lentoaseman tulevaisuus näyttää Raija Niskasen mukaan pitkällä aikavälillä hyvältä. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että Ilmavoimat keskittää Hornet-hävittäjänsä Karjalan Lennostoon Siilinjärvelle.

- Kuopio on Itä-Suomen suurin lentoasema. Vaikka pieniä notkahduksia tulee, toiminta pysyy hyvänä, Niskanen toteaa.