Twitter-parodia ei ole rikos

Julkisuuden henkilöiden nimissä luodaan sosiaalisessa mediassa parodiatilejä. Poliisin mukaan identiteettivarkaus ei ole rikos, mutta parodiatilin käyttäjä voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen. Jörn Donnerina esiintynyt Twitterin käyttäjä ihmettelee median huonoa arviointikykyä.

kulttuuri
Twittertili
Parodiatili Donnerin nimissä.Twitter

- Himasen Sinisessä Kirjassa on 157 sivua. Donnerin Mammutissa on 848 sivua. Mitä tästä voi päätellä? Kaiketi ei mitään tärkeää, twiittasi kaksi viikkoa sitten henkilö, jota jotkut pitivät kuukauden ajan Jörn Donnerina.

Julkkisten nimissä on luotu tilejä Twitteriin ja muihin nettipalveluihin niin kauan kuin sosiaalinen media on ollut olemassa. Kansainvälisiä parodiatilejä on tekaistu muun muassa rallikuski Sebastién Loebin ja elokuvaohjaaja Michael Haneken nimissä.

Poliisin mukaan kyse on identiteettivarkaudesta, joka ei kuitenkaan ole rikos.

- Se voi olla nettipalvelun vastaista, mutta ei siinä rikokseen syyllisty. Korkeintaan kuvan käyttäminen voi olla tekijänoikeusrikkomus, sanoo nettipoliisina tunnettu vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Identiteettivaras ei riko lakia

Vaikka identiteettivarkaus ei itsessään ole rikos, saattaa tilin käyttäjä rikkoa lakia.

- Seuraamuksia voi tulla, jos tällaisella tilillä loukataan kyseisen henkilön kunniaa tai sillä tehdään laittomia uhkauksia, petoksia tai muuta vastaavaa. Seuraamukset ovat tapauskohtaisia, Antikainen sanoo.

Viihdetarkoituksessakin luotu parodiatili saattaa syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen.

- Kunnianloukkaus on asianomistajarikos. Jos asianomainen kokee tulleensa loukatuksi, pitää hänen olla yhteydessä poliisiin.

Nyt puhuu feikki-Donner

Jörn Donner -valetilin perustaja kiistää tilin olleen parodia. Nimettömänä pysyttelevä henkilö väittää tilin perustamisen syynä olleen suunnitelma Jörn Donner -nimisen vaatebrändin perustaminen.

- Pohdimme, kuka voisi olla Suomen Hugo Boss. Ainoa oikea vastaus tähän kysymykseen oli Jörn Donner. Tästä luovuttiin, koska kysyntää esimerkiksi Jörn Donner -merkkisille miesten puvuille ei olisi Suomen ulkopuolella, tilin perustaja kirjoittaa.

Väitettä on vaikea vahvistaa, koska haastatteluun kysymyksiin vastataan toisella valenimellä perustetusta sähköpostiosoitteesta. Tällä kertaa identiteetti on varastettu edesmenneen Steve Jobsin tyttöystävältä Tina Redseltä.

Vitsailevaan sävyyn jatkuvat vastaukset herättävät myös kysymyksen siitä, mistä syystä yritystoimintaa suunnitteleva tai suunnitellut taho haluaisi pysyä nimettömänä.

Media unohti tarkastaa Donnerin

Twitter-parodia muuttui vakavaksi, kun valtakunnalliset sanomalehdet alkoivat siteerata keksityn Donnerin kirjoituksia aidon Donnerin sanoina.

Todellinen Jörn Donner pohtikin keskiviikkona Etelä-Suomen Sanomissa vitsiniekkojen uhkaamista oikeustoimilla, mutta kertoi torstaina STT:lle, että antaa asian olla.

Parodiatilin pitäjät ihmettelevät median varauksettomuutta.

- Ainakin Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat innostuivat twiiteistä kovasti. "Potkuritwiittinä" tunnettua twiittiä koskeva uutisointi Ilta-Sanomissa herättää mielestämme kysymyksiä kyseisen median lähdekritiikistä ja toimittajien henkilökohtaisista arviointikyvyistä arkielämän ilmiöitä kohtaan, feikki-Donner miettii.

Sosiaalisessa mediassa huijausta ei kauhisteltu. Joidenkin mielestä parodia oli itsestään selvä, eikä edes hauska.

- Koska suomalainen parodia on ollut hauska? kysyi Twitterissä muusikko Arttu Tolonen.

Kyseessä saattoi olla myös Arttu Tolosena esiintyvä henkilö.