Pro Luomu: Sairaita eläimiä hoidetaan lääkkeillä myös luomutilalla

EU:n luomusäädökset kieltävät antibioottien ja muiden kemiallisten lääkkeiden antamisen luomueläimille ennaltaehkäisevästi varmuuden vuoksi. Luomueläimiä saa kuitenkin lääkitä sairauden hoitamiseksi.

Kuva: Seppo Nykänen

Eläinlääkäri saa lääkitä luomueläimiä tarvittaessa antibiooteilla ja muilla tavanomaisessakin tuotannossa käytettävillä lääkevalmisteilla, jos eläimen sairauden hoito sitä edellyttää.

Helsingin yliopiston dosentti Jussi Tammisola väitti eilen Yle Uutisten jutussa, että luomutuotannossa eläimille ei saisi antaa antibiootteja lainkaan. Hänen mukaansa vallitsee antibioottien käyttökielto, joka on maailmalla totaalinen ja EU:ssakin pieniä poikkeuksia lukuunottamatta täysimittainen.

EU:n luomusäädökset kuitenkin sallivat antibioottien ja muiden kemiallisten lääkevalmisteiden käytön luomueläinten hoidossa eläinlääkärin määräyksestä.

Dosentti Tammisolan mukaan pysäyttävintä on se, että luomueläimiä on ensisijaisesti hoidettava yrteillä ja homeopatialla. EU:n luomusäädökset suosittelevatkin eläinten sairauksien ensisijaiseksi hoitokeinoksi fytoterapeuttisia eli kasveista saatavia valmisteita. Niitä suositellaan luomualan yhteistyöjärjestön Pro Luomun mukaan kuitenkin vain siinä tapauksessa, että tuotteilla tiedetään olevan todellista vaikutusta eläinlajin terveyteen. Suomessa fytoterapiaa ei juurikaan käytetä.

Eläinten terveydestä pidetään huolta elinoloilla

Pro Luomun mukaan luomueläinten hyvinvoinnista ja terveydestä pidetään ensisijaisesti huolta luomalla niille tilavat, lajinmukaiset ja stressittömät elinolosuhteet.

- Hyvinvointi vahvistaa eläimen luontaista vastustuskykyä, mikä osaltaan ennaltaehkäisee tulehduksia ja eläinten sairastumista, järjestön tiedotteessa sanotaan.

Pro Luomun mukaan eläinlääkäri saa kuitenkin määrätä luomueläimille esimerkiksi loishoitoja ja rokotuksia, joilla torjutaan tiettyjä tarttuvia eläintauteja. EU:n luomusäädöksissä korostetaan, että eläinten kärsimystä ja hätää on vältettävä. Myös Evira painottaa omissa luomutuotannon ehdoissaan, että eläimen sairastuessa tai loukkaantuessa on se viipymättä hoidettava asianmukaisesti. Myös eläinsuojelulaki vaatii tätä.

Turhia antibiootteja vältetään

Luomusäädökset asettavat rajoituksia antibioottien käyttötiheydelle. Alle vuoden eläviä eläimiä kuten lihasikoja saa lääkitä antibiooteilla kerran, yli vuoden eläviä eläimiä kuten emakoita ja nautoja kolme kertaa vuodessa. Jos luomueläintä joudutaan lääkitsemään useammin, siitä saatavia tuotteita ei voi myydä luomuna.

Luomuotuotannossa eläinten varoaika antibioottikuurin jälkeen on kaksinkertainen tavanomaiseen tuotantoon verrattuna. Varoaika tarkoittaa sitä aikaa, jonka on kuluttava lääkekuurin jälkeen, ennen kuin lääkitystä eläimestä saatavia tuotteita saa käyttää ihmisravinnoksi.

Pro Luomun mukaan antibioottien runsasta käyttöä eläinten lääkinnässä on vältetty Suomessa vältetty pitkään myös tavanomaisessa kotieläintuotannossa, ja samaan pyritään muuallakin Euroopassa. Antibioottien runsas käyttö eläinten lääkinnässä on johtanut antibioottiresistenssin eli antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen yleistymiseen. Antibioottiresistenssi (siirryt toiseen palveluun) on maailmanlaajuinen ongelma, joka supistaa sairauksiin tehoavien antibioottien valikoimaa sekä eläinten että ihmisten lääkinnässä.