1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsen huostaanotto on päihdeäidin painajainen

Päihteiden käyttö on huostaanottojen yleisin syy Suomessa. Pelko lapsen menettämisestä estää monia päihdeäitejä hakemasta apua ongelmaan. Jyväskylässä päihdeäitien kuntoutuksesta on saatu hyviä kokemuksia.

Kuva: Jani Ilola / Yle

Nelisen vuotta sitten jyväskyläläinen Heidi eli huumeiden sumentamaa elämää, kunnes tuli raskaaksi. Heidi tunnusti ongelmansa neuvolassa.

- Pelotti, hävetti ja ahdisti. Asioista oli kuitenkin helppo kertoa ja kaikki sujui siellä ihan hyvin, se oli positiivinen juttu.

Heidi ohjattiin avohoitoyksikköön Ainoon. Ainossa Heidi sai vertaistukea ja kahdesti viikossa sosiaalityöntekijä kävi auttamassa kotona.

Heidi ei ole ainoa apua saanut. Päihdeäitien kuntoutuksesta on saatu hyviä tuloksia Jyväskylässä. Erityisesti raskausajan apuun on panostettu Ainossa.

Viime vuonna kuntoutukseen osallistui parikymmentä äitiä ja lasta. Suurin osa apua saaneista äideistä on kuntoutunut niin hyvin, että lapsen huostaanottoa ei ole tarvittu. Tehokkuuden syy piilee avoimuudessa.

Omillaan kun yrittää selvitä, niin siitä ei hyvää seuraa.

Heidi

- Koska kaikilla meidän asiakkailla on päihdeongelma, niin kenenkään ei tarvitse piilotella tai peitellä sitä, vaan asian voi ottaa reilusti puheeksi. Asiakastyön näkökulmasta asiakasta arvostava työote ja kohtaaminen on keskeistä siinä tuessa ja työskentelyssä, sanoo vastaava sosiaalityöntekijä Pirjo Selin avopalveluyksikkö Ainosta.

Hakeva saa apua

Odottavista äideistä kuusi prosenttia kamppailee päihdeongelmien kanssa. Vuosittain 650 sikiötä vaurioituu alkoholin takia. Suurin este avun hakemiseen on pelko lapsen huostaanotosta.

- Sehän se on, mikä painaa oikeastaan kaikessa ja estää montaakin äitiä pyytämästä mitään apua. Mutta omillaan kun yrittää selvitä, niin siitä ei hyvää seuraa, Heidi toteaa.

Suurin osa viime vuonna Ainossa apua saaneista pärjää nyt omillaan vähäisin tukitoimin. Haidi haluaa rohkaista muitakin hakemaan apua.

- Apu auttoi mut kunniallisesti normaaliin elämään takaisin. Ei pidä pelätä, vaan ihan rohkeasti voi sitä apua hakea ja sitä apua kyllä saa.