Pohjoismaat pidättyväisiä Venäjä-arvioissaan

Norjan mielestä Venäjän kiihtynyt asevarustelu ei vaikuta pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön. Suomen ja Ruotsin ministereiden mukaan Venäjän kehitys huomioidaan.

Kotimaa
Presidentti Dimitri Medvedev puhuu Severodvinsk-ydinsukellusveneen vesillelaskutilaisuudessa.
Presidentti Dimitri Medvedev puhui Severodvinsk-ydinsukellusveneen vesillelaskutilaisuudessa Severodvinskin kaupungissa Arkangelin alueella kesäkuussa 2010. Sukellusvene pystyy kuljettamaan 24 risteilyohjusta.EPA / Vladimir Rodionov / RIA Novosti

Pohjoismaiden puolustusministerit tiivistävät paripäiväisessä kokouksessa Rovaniemellä pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Ministereiden mukaan yhteistyö sujuu hyvin ilman Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttäkin.

Pohjoismaiden puolustusyhteistyön Nordefcon ilmasotaharjoitteluun osallistuu yli 30 hävittäjäkonetta Norjasta, Ruotsista ja Suomesta. Harjoituksia, joissa myös Nato-maa Norja on ollut mukana, on pidetty vuodesta 2009.

Kahden päivän kokousta Rovaniemellä pitävät Pohjoismaiden puolustusministerit seurasivat harjoitusta monitoreista Hornet-laivueen tukikohdassa. Ministerit vakuuttelivat, että puolustusyhteistyö Norjan ja Natoon kuulumattomien Suomen ja Ruotsin kesken käy yhtä hyvin ilman Nato-jäsenyyttä.

Norjalta pidättyväisin Venäjä-arvio

Venäjän kiihtyvästä asevarustelusta uusine, tuhovoimaisine ydinsukellusveneineen Kuolan niemimaan tukikohtiin annettiin ympäripyöreitä lausuntoja. Norjan puolustusministeri Anne-Grete Strøm-Erichsen oli asiassa pidättyväisin.

– Venäjän varustelulla ei ole vaikutusta. On luonnollista, että Venäjä uusii kalustoaan; niin tekevät kaikki maat, joiden puolustustarvikkeet vanhenevat.

Ruotsin puolustusministeri Karin Enström myöntää, että Ruotsi ja naapurimaat seuraavat Venäjän kehitystä, mutta pohjoismaiden puolustusyhteistyö seisoo omilla jaloillaan.

Haglundin ensilento Hornetilla

Suorimmin Venäjän rajun varustelun myönsi vaikuttavan pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön kokouksen isäntä, Suomen puolustusministeri Carl Haglund (r.). Hän lensi torstaina ensi kertaa Hornet-hävittäjän kyydissä Lapin taivaalla ja kertoi G-voimien olleen vaikuttavia.

– Tietenkin (Venäjän kehitys) vaikuttaa varmaan meidän kaikkien Pohjoismaiden arvioon lähialueen tilanteesta. Venäjä on tänä päivänä meille kaikille tärkeä kumppani lähinnä talousmielessä, mutta samalla kaikki lähialueen sotilaalliset kehitykset pitää ottaa huomioon puolustussuunnittelussa.