Venäjän verkossa: Lasten paras ystävä

Venäjän lapsiasiamiehellä Pavel Astahovilla on pankkitili Sveitsissä, luksusasunto Monacossa ja hänen perheensä asuu Nizzassa, missä hänen nuorin lapsensa on syntynyt. Joka viikonloppu hän lentää Nizzaan perhettä tapaamaan. Hänen rannekellonsa arvo on 155 750 dollaria.

Venäjän verkossa
Grafiikka.
Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Muutaman viikon ajan Pavel Astahov, Venäjän lapsiasiamies, presidentti Putinin neuvonantaja ja läheinen ystävä, on ollut Venäjän näkyvin mediapersoona.

Kaikki alkoi, kun Venäjän hallinto päätti joulukuussa kostaa Yhdysvalloissa säädetyn niin sanotun Magnitski-lain Venäjän omille orvoille. Tämä tapahtui säätämällä Yhdysvaltoihin tapahtuvat adoptiot kieltävä laki, joka riisti kymmeniltä tuhansilta venäläisorvoilta mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään.

Lain innokkaimmaksi puuhamieheksi osoittautui Astahov. Vaikka Venäjän ulkoministeriö vastusti lakia jyrkästi, laatulehti Vedemostin mukaan nimenomaan Astahov taivutti presidentti Putinin lain taakse.

Siivottomia valheita

Kuluvan vuoden helmikuussa Yhdysvalloissa kuoli sinne Venäjältä adoptoitu Max Shatto, alkuperäiseltä nimeltään Maksim Kuzmin. Heti asian tultua julki Astahov kirjoitti Twitterissä, että ennen pojan kuolemaa hänen adoptioäitinsä oli hakannut lasta ja antanut tälle psyykelääkkeitä. Tämä nostatti amerikkalaisvastaisten tunteiden myrskyn sekä Duumassa että hallitukselle alisteisessa mediassa.

Yhdysvalloissa tehty ruumiinavaus kuitenkin osoitti, että Max Shatton kuolema oli tapaturma, eikä siihen liittynyt väkivaltaa. Jälkiä kemiallisista aineista ei elimistöstä myöskään löytynyt. Venäjän liberaalille medialle tämä todisti, että Astahov on valehtelija. Laatulehti Kommersantissa kirjailija Dmitri Bykov totesi Astahovin vain lietsovan kylmää sotaa Yhdysvaltoja vastaan.

Venäjältä on kahden vuosikymmenen aikana adoptoitu Yhdysvaltoihin 60 000 lasta, joista 20 on kuollut. Kun Astahovilta kysyttiin, kuinka moni Venäjän sisällä adoptoitu lapsi oli kuollut, hän myönsi, ettei tiedä, sillä sellaista tilastoa ei ole olemassa. Pian kävi ilmi, että Venäjällä adoptoiduista lapsista kuolee joka vuosi 300. Nämä tapaukset eivät ole Astahovia kiinnostaneet.

Anton Oreh totesikin Eho Moskvyssä, että jo neljättä vuotta lapsiasiamiehenä istuu tekopyhä petkuttaja, joka on aikamme vastenmielisimpiä hahmoja. Astahovin arveltiin vahingoittaneen Venäjän kansainvälistä mainetta ja Internetissä alettiin kerätä allekirjoituksia hänen erottamisekseen.

Pedofiilit vainoavat

Kaiken tämä jälkeen Astahov piti tiedotustilaisuuden, jossa totesi, että hänen eroaan vaativat ovat pedofiilejä. Häntä arvostelleet toimittajat Astahov sätti tyhmiksi ja sokeiksi – ja vakuutti yhä nauttivansa presidentti Putinin tukea. Häntä säesti Yhtenäisen Venäjän kansanedustaja Sergei Markov, jonka mukaan Astahovin vastaisen kampanjan olivat organisoineet Putinin viholliset ja että oli absurdia kuvitella, että presidentti erottaisi henkilön, jonka näkemykset ovat niin lähellä hänen omiaan.

Tämä samainen Astahov tunnetaan hyvin Suomessa. Hän nostatti jokin aika sitten myrskyn väittämällä – suomalaisilta ilmiantajilta saamia tietoja tarkistamatta – että Suomessa viranomaiset olivat ottaneet huostaan venäläisen äidin turistimatkalla olleet kaksoset. Tämä oli valetta, ja tällä viikolla Helsingin hovioikeus määräsi isänsä luona Joensuussa oleskelleet lapset palautettaviksi äidilleen Petroskoihin.

Anteeksipyyntöä on Astahovilta turha odottaa. Mutta eivät itsekritiikkiä myöskään ole osoittaneet ne suomalaiset, jotka Astahovin vieraillessa Suomessa pyrkivät häntä mielistelemään ja hankkiutumaan hänen suosioonsa.

Muutoin meno Venäjän mediassa jatkuu entisellään. Dosentti Johan Bäckman on laajentanut reviiriään, ja toverinsa Astahovin jouduttua ahdinkoon, hän on radioasema Golos Rossiissa esittäytynyt nyt myös Yhdysvaltain asiantuntijana. Se maa on vaarallinen lapsille, hän todisti, siellä kirjataan joka vuosi noin kuusi miljoonaa lapsiin kohdistuvaa väkivaltatapausta. Hänestä Venäjän olisi nyt laadittava kansallinen strategia naisten ja lasten suojelemiseksi ulkomailla ja perustettava kaikkiin diplomaattisiin edustustoihin maassa asuvien venäläisten lasten etuja ajavan asiamiehen toimi.

Suomen asia on Venäjän

Venäjän halu saada päätösvaltaa Suomessa on ehtymätön. Uusimmasta yrityksestä kertoi RIA Novosti 6.3. selostaessaan Venäjän parlamentin liittoneuvoston kansainvälisten asioiden komitean puheenjohtajan Mihail Margelovin Suomen vierailua.

Hänestä maiden välit ovat muuten kunnossa, mutta perhekiistat haittaavat kahdenkeskisiä suhteita, koska kaikki kiistat ratkaistaan Suomessa ennakkoluuloisesti ja yksipuolisesti – vain suomalaisen osapuolen hyväksi. Ongelman poistamiseksi Margelov esitti, kuinkas muuten, ”parlamenttien välisen työryhmän perustamista venäläis-suomalaisten perheiden lasten oikeuksien suojelemiseksi”. Näin Venäjä pääsisi osallistumaan päätöksiin, joita Suomen lakien mukaan voivat tehdä vain Suomen viranomaiset. Saman vaatimuksen Venäjän viranomaisten oikeudesta saada puuttua Suomen sisäisiin asioihin toisti maassamme viikolla vieraillut Venäjän varapääministeri, joskin pehmeämmin sanakääntein.

Hyväksi lopuksi todettakoon, että arktisen alueen militarisoimisesta huolestunut Dmitri Semušin on selostanut uutistoimisto Regnumille, kuinka Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukot ovat jo saapuneet Suomeen harjoittelemaan toimintaa talviolosuhteissa. Uutisessa todetaan Ruotsin olevan jo Naton ilmiselvä liittolainen, kun taas Suomi on vasta Naton salainen liittolainen.

Näin olivat asiat tänään. Venäjän verkossa seuraavan kerran, pääsiäisen vuoksi vasta kolmen viikon kuluttua.