EU-huippukokous hyväksyi talouden suuntaviivat

Julkisen talouden vakauttaminen on EU-maiden talouspolitiikan päällimmäinen tavoite. Nuorisotyöttömyys puhutti EU-maiden johtajia huippukokouksen ensimmäisenä päivänä Brysselissä.

Ulkomaat
EU:n ja jäsenmaiden liput Euroopan parlamentin edustalla Brysselissä.
Patrick Seeger / EPA

EU:n huippukokous on odotetusti hyväksynyt komission ehdottamat talouden suuntaviivat jäsenmaille. Jäsenmaiden tulee järjestää budjettinsa niin, että ne toteuttavat suuntaviivojen neljää tavoitetta.

Tavoitteista päällimmäinen on julkisen talouden vakauttaminen. Listalla on myös kasvun ja kilpailukyvyn tukeminen, työttömyyden ja kriisin sosiaalisten seurausten lievittäminen ja lainanannon palauttaminen normaaliksi.

Johtajat puhuivat huippukokouksesta pitkään nuorisotyöttömyydestä ja keinoista sen vähentämiseksi. Neuvoston puheenjohtajan Herman van Rompuyn mukaan työttömyyden pitäisi alkaa helpottaa loppuvuonna, jos ennusteet Euroopan talouden kohenemisesta pitävät paikkansa.

- Mittarit näyttävät, että käänne on saavutettu, Rompuy sanoi.

Nuorisotyöttömyyden helpottamiseksi on myös tehty joukko toimenpiteitä. EU-maiden johtajat kertoivat kokouksessa jäsenmaissa tehdyistä toimista työttömyyden torjumiseksi.

Euromaiden johtajat kokoontuivat illan huippukokouksen jälkeen omaan kokoukseensa, jossa puitiin pääministeri Jyrki Kataisen mukaan kilpailukykyä, palkkoja ja työttömyyttä. Kyproksen hätälainasta kokouksessa ei puhuttu sanaakaan. Lainaa käsittelevät euroalueen valtiovarainministerit kokouksessaan perjantai-iltana.

EU:n huippukokous jatkuu perjantaiaamuna, jolloin käsitellään ulkopoliittisia kysymyksiä.