1. yle.fi
  2. Uutiset

Osavaltio otti konkurssikypsän Detroitin hallintaansa

Viimeksi vastaavanlainen toimenpide on nähty Philadelphiassa vuonna 1991. Suurten kaupunkien ajautuminen lähelle konkurssia on harvinaista Yhdysvalloissa.

talous
Hylätty, kuusikerroksinen betonirakennus keskellä osittain lumista teollisuusmaisemaa.
Yli 70 000 Detroitin rakennusta on tyhjillään.Jeff Kowalsky / EPA

Yhdysvalloissa Michiganin osavaltio on ottanut Detroitin kaupungin talouden hallintaansa. Detroitille on nimitetty talousjohtaja, joka yrittää estää kaupunkia ajautumasta konkurssiin.

Detroitin talouden saa vastuulleen autonvalmistaja Chryslerin konkurssia aikoinaan hoitanut asianajaja Kevin Orr. Orrin nimitys on herättänyt vastustusta kaupungin asukkaiden keskuudessa. Heidän mielestään osavaltion valitsema johtaja loukkaa heidän oikeuttaan äänestää omista johtajistaan.

Kymmenet kaupungin asukkaat osoittivat mieltään osavaltion toimia vastaan torstai-iltana.

Detroit tunnettiin aiemmin Yhdysvaltain autotalouden keskuksena. Nykyään kaupungilla on velkaa noin kymmenen miljardia euroa. Yli kolmannes asukkaista on virallisesti köyhiä ja työttömyysprosentti on yli 18.

Kaupungin katuvalot eivät enää toimi ja poliisivoimat eivät kykene pitämään yllä järjestystä.

Detroitin rappio johtuu autoteollisuuden ongelmien lisäksi huonosta taloudenpidosta ja korruptiosta.

Suurten kaupunkien ajautuminen lähelle konkurssia on harvinaista Yhdysvalloissa. Viimeksi vastaavan mittaluokan toimenpiteitä on nähty Philadelphiassa vuonna 1991. Tuolloin Pennsylvanian osavaltio otti hoitaakseen kaupungin talouden.

Myös New York oli vähällä ajautua konkurssiin vuonna 1975. New Yorkin osavaltio nimitti tuolloin valvontalautakunnan hoitamaan kaupungin talousasioita.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi