1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luomuviljelijä ruuan kotimaisuudesta: "Se ei ole ollut sitä enää pitkään aikaan"

Aira Sevónin mielestä pienviljelijän tuotteiden tie kauppoihin on liian kivinen. A-Studio: Streamissa puhutaan tänään kotimaisesta ruuasta, TV1 klo 21.

Kotimaan uutiset
Asiakas tutkii luomujauhopussia kaupassa.
Yle

Suomalaiset haluavat tutkimusten mukaan kotimaista ruokaa lautasilleen. K-kauppias Jouni Ekholm allekirjoittaa kysynnän, mutta kaupan valikoimaan vaikuttaa ennen kaikkea se, mitä kuluttajat lopulta ostavat. Luomuviljelijä Aira Sevónista pienviljelijän tuotteiden tie kauppoihin on liian kivinen.

- Kilpailutilanne pitää siitä huolen, ettei kaupoissa koskaan tule olemaan pelkästään kotimaista ruokaa, K-kauppias Jouni Ekholm toteaa.

Puhutaan suomalaisesta ruuasta, vaikka se ei ole ollut sitä enää pitkään aikaan.

Aira Sevón

Lähiruokaa kannattavan Ekholmin mukaan kuluttajien valintaa horjuttaa usein hinta, vaikka taustalla olisikin halu ostaa kotimaista ruokapöytään. Luomuviljelijä Aira Sevónin mielestä hintaeroa taas voitaisiin kuroa pienemmäksi sijoittamalla tuotannon tehostamiseen.

Ongelmana vain on, että maanviljelijän ei ole tällä hetkellä kannattavaa laittaa rahaa tuottavuuden parantamiseen ja omaehtoiseen jatkojalostamiseen, vaikka näillä saataisiin kasvatettua kannattavuutta.

Aira Sevón on luomuviljelijä. Hän ei ole omien sanojensa mukaan ituhippi eikä viherpiipertäjä vaan kaupunkilaisemäntä, joka on huolestunut siitä, mitä Suomi syö nyt ja tulevaisuudessa.

On olemassa enemmän kuin yksi tapa mitata kotimaisuutta. Eroja on siinä, painotetaanko luokittelussa raaka-aineen kotimaisuutta vai tuotteen valmistusmaata.

- Puhutaan suomalaisesta ruuasta, vaikka se ei ole ollut sitä enää pitkään aikaan, Sevón sanoo.

Hyllylle on pitkä matka

Sevónille on kunnia-asia tuottaa puhtaita kotimaisia raaka-aineita, joita suomalaiset kyselyjen mukaan juuri kaipaavat ja joita kauppiaat kuten Jouni Ekholm haluavat myydä. Mikä kuviossa sitten kaihertaa?

Uusia suomalaisia tuotteita tarjotaan Ekholmille tämän tästä, mutta kaupan hyllylle pääseminen vaatii pienyrittäjältä kiinnostavaa tuotetta, luotettavaa toimitusketjua ja onnistunutta myyntipuhetta. Sevónista juuri näiden suhteen maaseudulla ollaan pulassa.

- Maaseudulla ihmiset eivät enää tiedä, miten markkinat toimivat, joten he jäävät isojen armoille.

Kilpailutilanne pitää siitä huolen, ettei kaupoissa koskaan tule olemaan pelkästään kotimaista ruokaa.

Jouni Ekholm

Myös valtion asettamat säädökset ja byrokratia laittavat kapuloita rattaisiin. Toisaalta ne taas varmistavat ruuan puhtautta ja laatua.

Jouni Ekholminkin kaupassa menekki lopulta määrää, pysyykö tuote valikoimassa vai ei.

- Kauppias tarjoaa, mitä asiakas haluaa. Muuten se ei pärjää.

Pitäisikö Sevónin mielestä kotimaisessa ruuantuotannossa sitten heittää hanskat tiskiin, kun maanviljely ei Suomessa kannata?

- Mitä sitten tapahtuisi? Ei niin vain voi tehdä, hän vastaa.

Sevón nostaa muistiin Islannin tuhkapilven ja kuinka se kolme vuotta sitten pysäytti Euroopan. Ruokaomavaraisuuden menettäminen on tulevaisuuden uhka, johon Suomella ei ole varaa.

- Ruuan hinta tulee nousemaan, ja ruualla keinotellaan jo nyt.

A-Studio: Streamissa puhutaan kotimaisesta ruoasta perjantaina 15.3. TV1:llä klo 21. Vieraina studiossa viljelijä Aira Sevón, kauppias Jouni Ekholm, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ja Fazer Food Servicesin Timo Ståhlström.