1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Maailman kriisit voivat kieliä tukahtuneiden paluusta

Psykoanalyysi ja politiikka -symposiumissa pohditaan sosiaalisen tyytymättömyyden syitä.

Viime aikojen kansannousut, konfliktit ja sosiaalinen tyytymättömyys saattavat olla seurausta tukahdutetuista tunteista, esittää Helsingissä perjantaina alkava kansainvälinen symposiumi.

Poliittisen elämän kuohuntaa tarkastellaan siinä psykoanalyyttisen teorian pohjalta.

Erään näkemyksen mukaan tukahdutetut tunteet nousevat esiin muun muassa silloin, kun yritykset löytää kompromisseja epäonnistuvat.

- Voidaanko sosiaalinen liikehdintä nähdä häiriönä, joka ilmenee kun kompromissimuodostelmat hajoavat, symposiumin esittelyssä kysytään.

Säätytalolla pidettävässä tapaamisessa pohditaan muun muassa arabikevään ja Occupy-liikkeen kaltaista sosiaalista levottomuutta. Tarkastelussa on myös Kreikan talouskriisi.

Psykoanalyysin mukaan kapinoinnilla on moniääninen luonne. Se voidaan nähdä sekä keinona vallankumoukselliseen muutokseen, mutta samalla vastustuksena sille, että tukahdutetut tunteet pääsisivät esiin.

- Alistuneisuudessa on mielihyvää; kivussa on mielihyvää, toteaa kirjailija Jaqueline Rose.

Rehellisyyden nimissä analyytikot ottavat esiin myös analyyttisen käsitteellistämisen rajoitteet.

- Mitä hyötyä olisi virheettömimmästä sosiaalisten neuroosien analyysistä, kun kenelläkään ei ole auktoriteettia määrätä sellaista terapiaa ryhmille, järjestäjät kysyvät psykoanalyysin isää Sigmund Freudia siteeraten.