Hankifutiksessa pallo karkaa ja hiki lentää

Hankifutis on rankka mutta sitäkin hauskempi laji. Sitä pelataan nimensä mukaisesti umpihangessa, joten hiki tulee pallon perässä rämpiessä, vaikka mittari näyttäisi pakkasta.

ilmiöt
Hankifutispelaajia aurinkoisessa kevätsäässä.
Kinnulan Hankifutisturnaus järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna.Hanna Eskola

Kinnulassa järjestetään lauantaina historian toinen Hankifutisturnaus ja olosuhteet ovat juuri passelit - eli upottavat.

Aika sähellystä on ainakin ne ensimmäiset pelit.

Henri Pelkonen

- Eilen oli lunta lanteille saakka. Kyllä siellä saa tarpoa ihan kunnolla. Raskaimmat ainakin menee pohjaan saakka läpi, lupaa turnaukseen osallistuva Henri Pelkonen.

Varsinkin päivän ensimmäiset pelit vaativat kuntoa, kun hanki ei vielä ole antanut periksi. Päivän mittaan taitokin yleensä astuu kehiin.

- Finaalipeleissä taitoakin taas tarvitaan, kun hanki on kulunut, mutta alussa pärjää kestävyydellä.

Hangessa tarpominen vaatii kovaa kuntoa

Pallonhallinta on hankifutiksessa vaikeaa - ellei jopa mahdotonta. Kaiken lumen keskellä on vaikea tietää, mihin suuntaa pallo lähtee.

- Sehän siinä hauskaa sitten onkin! Aika sähellystä on ainakin ne ensimmäiset pelit, Pelkonen nauraa.

Taitopelaaminen onnistuu paremmin nappulakengissä, mutta jos muuten on mukavuudenhaluinen, kannattaa jalkaan vetää kunnon talvikengät. Pelkonen tietää, että vaikka hangessa tarpoessa hiki lentää, saattaa varpaita silti kylmässä kipristellä.

- Kyllä päivän mittaan jaloille tulee kylmä.

Kommellukset tarjoavat yleisöllekin viihdettä

Hankifutisturnauksen järjestäjät vakuuttavat, että tärkeintä on osallistuminen, mukava yhdessäolo ja hauskanpito lumipöpperöisissä olosuhteissa. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, myös kommelluksia on luvassa.

- Yleisö voi naureskella pelaajien epätoivoisille ilmeille, Pelkonen virnuilee.

Viime vuonna voiton Kinnulan Hankifutisturnauksessa vei Hiilinki-Tiimi. Pelkonen lupaa, että tänä vuonna mestaruudesta käydään viime vuotta kovempi taisto.

- Itsehän olin häviävänä osapuolena finaalissa. Kyllä tänä vuonna lähdetään voittamaan!