Ilman päteviä päivityksiä tulee päivittelyä

Jatkuvaa päivitystä tarvitsevat laitteet näkyvät it-alan yritysten kasvavissa asiakasmäärissä. Sotaa käydään erityisesti haittaohjelmia vastaan.

tekniikka
Nainen käyttää läppäriä.
Yle

Kajaanilaiset Antti Piipponen ja Harri Kyllönen laittavat tietokoneet ja kännykät ajantasalle.

Uusimmissa jääkaapeissakin on päivityksiä vaativia ohjelmia. Ja älypuhelimiin tehdään samalla tavalla tietomurtoja niin kuin kotikoneisiinkin.

Harri Kyllönen

Miehet istuvat It-talkkarit-yrityksensä toimipisteellään Kajaanin keskustassa tutun ongelman äärellä.

- Tässä on semmoinen tyypillinen läppäri, josta pitää tarkastaa haittaohjelmat. Sitten katsotaan virukset, ja samalla katsotaan, että kone on turvallinen käyttää, sanoo Antti Kyllönen.

- Nythän on ollut paljon puhetta Javasta, että se pitäisi olla ajantasalla, esimerkiksi pankkiyhteyksien kanssa, että pankin sivut aukeavat ja että pankkitiedot pysyvät vain käyttäjällä, jatkaa Harri Kyllönen.

Miehet korostavat, että useat eivät tiedä mitä kaikkea koneella tapahtuu.

- Haittaohjelmat saattavat pyöriä koko ajan siellä taustalla. Siksikin päivitykset pitää olla kunnossa. Haittaohjelmat voivat valvoa käyttäjän tekemisiä ja napata vaikka pankkitunnuksia ja muita tärkeitä tietoja, jotka eivät saa levitä.

Älykkäät kännykät ja jääkaapit

Kajaanilaiset Antti Piipponen ja Harri Kyllönen huoltavat tietokonetta.
Sanna Kähkönen / Yle

Vuoden alusta toimineessa yrityksessä työskentelevät It-talkkarit uskovat, että työt tietotekniikan parissa vain kasvavat.

- Uusimmissa jääkaapeissakin on päivityksiä vaativia ohjelmia. Ja älypuhelimiin tehdään samalla tavalla tietomurtoja niin kuin kotikoneisiinkin.

Harri Kyllönen ottaa puheeksi mokkulan, joka on myös yleinen ja yksinkertaisena pidetty väline.

- Se on hankala yhteys siinä mielessä, kun se pitää kytkeä päälle tietokoneesta, että se lähtee menemään internettiin. Mokkulassa voi olla se ongelma, etteivät käyttöjärjestelmän päivitykset lähde tulemaan, juuri sen mokkulan takia. Siinä pitäisi olla reititin välissä, että siinä olisi jatkuva yhteys. Eikä sitä tarvitsisi itse muodostaa.

Myös tietokoneiden pitkä varastointiaika näkyy käyttöönotossa.

- Tänä aikana, kun kone on ollut varastossa, on saattanut tulla uusia päivityksiä vaativia ohjelmia ja taas ihmetellään, kun kone tökkii, sanoo Antti Piipponen.