Japanilaisen Olympuksen huippuyksikkö Joensuuhun

Joensuuhun on syntymässä maailmanluokan fotoniikan ja spektriväritutkimuksen keskittymä. Itä-Suomen yliopisto on saanut teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesiltä kahden miljoonan euron rahoituksen teknologian kehittämiseen.

tiede
Spektri värikuvassa
Sakari Partanen / Yle

Yliopiston ja japanilaisen optiikkavavalmistaja Olympuksen yhteistyö tähtää siihen, että japanilaisyhtiön tutkimuskeskus aloittaa Joensuussa.

Joensuun kampuksella vuosia kestänyt fotoniikkatutkimus ja spektriväriteknologian kehittäminen ovat johtamassa alan superyksikön syntymiseen Joensuussa.

Japanilainen optiikkaan ja kuvantamiseen erikoistunut Olympus Corporation on maailman johtava toimija varsinkin optiikan lääketieteellisissä sovelluksissa.

Yhteistyötä luotsanneen Joensuun Tiedepuiston kehityspäällikkö Juha Purmosen mukaan japanilaisyhtiö puuhaa tutkimuskeskusta Joensuuhun.

Seuraava askel on aloittaa valmistelut tällaisen tutkimuskeskuksen rakentamiselle

Juha Purmonen

- Ensimmäisenä tietysti pitää saada tämä iso tutkimusprojekti kunnolla käyntiin ja siitä kunnolliset kokemukset puolin ja toisin että opimme kunnolla tuntemaan toistemme tavat.

- Seuraava askel on aloittaa valmistelut tällaisen tutkimuskeskuksen rakentamiselle, kertoo Purmonen.

Uusia sovellusaloja löytyy koko ajan

Pitkäjänteinen fotoniikan alan tutkimus on pohjana sille, että ovet raskaan sarjan yhteistyöhön Japaniin ovat aukeamassa.

Joensuu on spektrisen väritutkimuksen huippupaikka etenkin Suomessa ja maailman mittakaavassakin kymmenen kärjessä.

Itä-Suomen yliopiston professori Markku Hauta-Kasarin mukaan optiikan ja spektriväriteknologian sovelluksia voidaan käyttää miltei kaikilla teollisuudenaloilla.

- Ihan uusimpia aloja on tullut lääketieteen puolelta, esimerkiksi silmänpohjan rappeuman tutkiminen. Muun muassa myös metsäteollisuudessa ja ympäristön monitoroinnissa. Tässä nähdään, että sovellusalat ovat hyvin moninaisia. Oikeastaan koko ajan tulee ihan uusia sovelluskenttiä, sanoo Hauta-Kasari.