Nuorimmat huumeidenkäyttäjät 13-vuotiaita

Kovien huumeiden käyttö lisääntyy Etelä-Karjalassa vuosittain. Huolestuttava erityispiirre viime vuosina on ollut hyvin nuorten lasten ajautuminen suonensisäisten huumeiden käyttäjiksi.

Kotimaa
Huumeiden käyttäjien kuntoutusmuotojen kirjo halutaan taata Helsingissä jatkossakin.YLE

Teini-ikäisten huumeiden käyttö on lisääntynyt erittäin huolestuttavasti Etelä-Karjalassa. 15-19 -vuotiailla on viime vuosina tavattu C-hepatiittia jopa seitsemän kertaa enemmän kuin muualla maassa. C-hepatiittitartunnoista noin 90 prosenttia tulee huumeruiskujen välityksellä.

Eksoten mielenterveyspalveluiden ylilääkäri Juha Kemppisen mukaan nuorimmat suonensisäisten huumeiden käyttäjät Etelä-Karjalassa ovat 13-vuotiaita.

- Nyt on uusi buumi käynnissä. Minusta tuntuu, että tämä nykyajan individualisoituminen on tässä taustalla. Halutaan kokeilla kaikkea, Kemppinen arvioi.

Vastikään perustetulla nuorisopäihdepsykiatrisella tiimillä riittää töitä. Neljä työntekijää ovat koko ajan täystyöllistettyjä.

Käyttäjien määrä kasvaa vuosi vuodelta

Kokonaisuudessakin huumeiden käyttö lisääntyy Etelä-Karjalassa vuosi vuodelta. Päihdehuollon huumeasiakkaiden määrä kasvaa ylilääkäri Juha Kemppisen mukaan 10-16 prosenttia vuosittain.

- Diagnoosien määrä on lisääntynyt kahden viime vuoden aikana valtavasti, Kemppinen kertoo.

Kukaan ei tiedä tarkkaa lukemaa, mutta arvioiden mukaan maakunnassa on tällä hetkellä 500-1000 ihmistä, jotka käyttävät suonensisäisiä huumeita viikottain tai useammin.

- Jos mukaan lasketaan nekin, jotka käyttävät huumeita silloin tällöin, määrä kasvaa huomattavasti, Kemppinen sanoo.

Eksoten päihdehuolto on lisännyt palveluitaan huumeasiakkaille. Vastikään on avattu uusi ruiskujenvaihtopiste ja nuorille oma nuorisopäihdepsykiatrinen tiimi.

Pitkät perinteet

Ylilääkäri Juha Kemppinen on työskennellyt eteläkarjalaisten huumeiden käyttäjien parissa 25 vuotta. Hänen mukaansa maakunnassa on ollut vahva huumekulttuuri jo 1960-luvulta lähtien.

- Täällä on aina ollut Suomen mittakaavassa paljon huumeita.

Viime aikoina huumeiden jakelu on Kemppisen mukaan ammattimaistunut ja siitä on tullut hyvin johdettua liiketoimintaa.

Huumeiden lisääntyminen näkyy myös poliisin arjessa. Rikoskomisario Antti Vilkon mukaan huumeidenkäyttäjiä ja -myyjiä saadaan tällä hetkellä kiinni sen verran kuin resurssit antavat periksi.

- Jos meillä olisi enemmän resursseja huumetutkintaan, niin ihan varmasti tuloksetkin olisivat toisenlaisia.

Yleisimmät Etelä-Karjalassa käytetyt huumeet ovat subutex ja amfetamiini, joita tuodaan pääasiassa pääkaupunkiseudulta ja Lahdesta. Jonkin verran on löytynyt myös heroiinia, jota epäillään tuotavan rajan yli Venäjältä.