1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Lahden ajoneuvomuotoilijat kiinnostavat ulkomailla

Pohjoismaiden ainoa kulkuneuvojen suunnittelua tarjoava ammattikorkeakoulu sijaitsee Lahdessa. Alalle kaivataan lisää naisia.

Kuvassa Kalle Keiturin luonnos ajoneuvosta. Kuva: Kalle Keituri

Lahden ammattikorkeakoulu on pohjoismaiden ainoa ammattikorkeakoulu, joka tarjoaa mahdollisuuden opiskella ajoneuvomuotoilua. Lahdesta on lähtenyt monia muotoilijoita nimenomaan ajoneuvo- ja henkilöautosuunnittelun pariin.

Töitä löytyy ulkomaita myöten. Ajoneuvosuunnittelun toisen vuosikurssin opiskelijat ovat saaneet jo vihreää valoa ulkomailta.

- Nissan Europe otti yhteyttä ja he pyysivät, että voisivatko opiskelijat lähettää portfolioita. Heillä olisi mahdollisesti kesätyöpaikkoja. Se osoittaa, että meillä on hyvä maine, kertoo koulutusohjelman vastuuopettaja Lassi Kaikkonen.

Töitä riittää toki myös Suomessa. Suomessa valmistetaan paljon raideliikennettä, veneitä ja hyötyajoneuvoja.

Haaveissa autonominen auto

Lahden ammattikorkeakouluun on voinut hakea jo kahdessa amk-yhteishaussa kulkuneuvosuunnittelijan koulutusohjelmaan.

Toisella vuosikurssilla on seitsemän miesopiskelijaa. Tänä vuonna he ovat päässeet perehtymään muotoiluun.

Auto ohjaa enemmän kuljettajaa kuin toisin päin.

Viljami Räisänen

- Tällä hetkellä on kurssi, jolla perehdytään siihen, että ajoneuvo olisi mahdollisimman ympäristötehokas, kertoo toisen vuoden opiskelija Olli Seppälä.

Seppälän luokkatoveri, Viljami Räisänen tietää jo, millaisen auton hän haluaisi suunnitella. Auton tulisi toimia lähes autonomisesti.

- Kuljettajan ei tarvitsisi sitä hirveästi itse ajaa. Tuntuu, että tähän päin ollaan koko ajan menossa: kaikki toimii automatiikalla ja tekniikka kehittyy. Auto ohjaa enemmän kuljettajaa kuin toisin päin.

Naisten hakuvuoro

Ajoneuvon suunnitteluprosessi vaatii monen osaajan taitoja ja aikaa. Ensin täytyy tietää, kelle tuote rakennetaan ja koko toiminta perustetaan käyttäjän ympärille.

Tämän jälkeen pohditaan yhdessä insinöörien kanssa teknisiä ratkaisuja. Viimeisenä mietitään, miltä ajoneuvo näyttää: minkä värinen se on ja mitä materiaaleja siihen käytetään.

Aika usein se on kuitenkin nainen, joka sanoo viimeisen sanan.

Lassi Kaikkonen

Koko ajoneuvon prosessi suunnittelusta autokauppaan kestää noin nelisen vuotta. Suunnittelijoiden tulee osata arvioida, miten esimerkiksi tekniikka on kehittynyt neljän vuoden päästä.

Ajoneuvosuunnittelun ala kaipailee lisää naisia. Vaikka ajoneuvojen käyttäjistä puolet ovat naisia, on naissuunnittelijoiden perään kyselty jopa ulkomailta. Viime syksynä aloittaneessa ryhmässä on kaksi naisopiskelijaa.

- Naissuunnittelijoilla on aina näkökulmansa. Naiset osaavat ottaa huomioon naisten tarpeet aivan eri lailla kuin mies. Aika usein se on kuitenkin nainen, joka sanoo viimeisen sanan siellä autokaupoilla, Kaikkonen tuumaa.