Jäiden lähtö ja pajunkissat kertovat kevään etenemisestä

Tuleva viikonvaihde on Luonto-Liiton perinteisen kevätseurannan ensimmäinen havaintoviikonloppu. Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurantaa jatketaan kesäkuun toiseen viikonloppuun saakka.

luonto
Pajunkissa kuurassa
Anna Sirén / Yle

Kevään etenemistä havainnoidaan tuttujen kasvi- ja eläinlajien avulla. Tarkkailun kohteina on myös eloton luonto kuten jäiden lähtö, lumen sulaminen ja lämpötilan nousu.

- Terminen kasvukausi alkaa vasta silloin, kun lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli viiden asteen, kertoo Luonto-liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan lumipeite häviää usein kahden kolmen viikon kuluttua termisen kevään alkamisesta. Lumen sulaminen metsistä kestää muutamaa viikkoa kauemmin.

Terminen kasvukausi alkaa vasta silloin, kun lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli viiden asteen.

Jenni Hämäläinen

- Jäät lähtevät sisävesistä yleensä pian kasvukauden alkamisen jälkeen, Hämäläinen kertoo.

Terminen kevät on vuodenajoistamme lyhyin ja se kestää vain kuudesta yhdeksään viikkoa. Talvi on pisin terminen vuodenaikamme.

Havaintoja voi kirjata Kevätseurannan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä.

Yle kertoo havainnoista joka torstai

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina.

Kevään etenemisestä voi myös lähettää kuvia Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivuston kautta. Galleriasta valitaan kuvia Ylen lähetyksiin.

Kevään heräämistä on seurattu jo 50 vuoden ajan. Vuosien havainnoista kertyneet tiedot on koottu Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan.

Havaintojen avulla kevään alkamista ja edistymistä pystytään vertailemaan muihin vuosiin.