1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi: Vieremän susilauma ehkä tapettu

Tapauksen tutkinta jatkuu edelleen. Viimeisimmät havainnot laumasta saatiin muutama viikko sitten, kun yksi lauman susista tallentui riistakameran kuviin.

Riistakamerakuvaa sudesta.
Vieremän ja Pyhännän erämaissa eläneestä viiden suden laumasta ei ole saatu mitään havaintoja pitkään aikaan.

Vieremän pohjoisosissa Talaskankaan erämaassa on elellyt susilauma vakiintuneella alueella jo pitkään. Viimeisimmät havainnot laumasta on saatu muutama viikko sitten, kun yksi lauman susista tallentui riistakameran kuviin. Sen jälkeen tietoja lauman liikkeistä ei ole.

Poliisi tutkii lauman katoamista rikoksena useiden vihjeiden perusteella.

- Yksi varteenotettava tutkintalinja on, että nämä eläimet on ihmisen toimesta myrkytetty tai tapettu  muuten tavalla tai toisella, kertoo erävalvonnasta Pohjois-Savossa vastaava ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Poliisi: Susivihaa vallalla

Suomessa on paljastunut tänä talvena jo useita vakavia susien salakaatoja tai niiden yrityksiä. Tapauksia on ollut Perhossa, Orimattilassa ja Sonkajärvellä ja nyt mahdollisesti vielä Vieremällä.

- Edelleenkin alueiden asukkaat, kansalaiset  hyväksyvät salametsästyksen. Kiinnijäämisriski on ilmeisesti edelleen pieni, rikos niin sanotusti kannattaa.

Metsästäjien tunteet kuumenneet

Vieremän riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Heimo Kauppinen ei lähde syyttelylinjalle.

- Se on se ihan vihonviimeinen tie. Mieluummin sitten vasta, kun on todisteita ja kerrotaan, että on tapahtunut tämmöistä, toteaa Kauppinen.

Kauppinen kertoo, että metsästäjien tunteet ovat kuumentuneet väkisinkin, kun susia on niin paljon.

Lisäksi susien määrästä on erilaisia näkemyksiä. Metsästäjien mielestä niitä on paljon enemmän kuin viralliset laskelmat kertovat.

Kauppinen kuitenkin tähdentää, että Ylä-Savossa on hyvät suhteet Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanssa, asuuhan laitoksen  petotutkija Seppo Ronkainen itsekin Vieremällä aivan kadonneen susilauman reviiirin vieressä.

Myöskään Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ei ole tietoinen Talaskankaan lauman kohtalosta. Laumassa on myös kaksi pantasutta, mutta Ronkaisen mukaan lähettimien akuista voi olla virta lopussa.

Vieremäläinen Pentti Kaikkonen on asunut nyt kadoksissa olleen susilauman naapurissa vuosikymmenen. Hänellä on sudesta selvä näkemys.

- Se on metsässä oleva elukka ja olkoon siellä, kun on siivolla eikä tapa koiraa. Ja kun se ei ole tappanut minun koiraani, niin ei minulla ole mitään vihaa, sanoo Kaikkonen.