Suomi tukee miljardeilla Euroopan ongelmamaita

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina uudet luvut Suomen valtion taloudellisista sitoumuksista ja vastuista eurokriisin hoidossa. Summa on 7,6 miljardia euroa. Kartalta nähdään, miten tuki on kohdistunut eri maihin.

talous
Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka.

Suomen osuus eurokriisin hoidossa jakaantuu kolmeen osaan: ERVV-takauksiin, suoraan lainarahaan ja EVM-tukeen.

1) Suomi on antanut väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n varanhainkinnalle takauksia 5,1 miljardia euroa. Tarvittaessa Suomi on sitoutunut antamaan takauksia yhteensä noin 7,6 miljardia.

ERVV:n kautta tukea saavat Irlanti (vuosina 2010-2013), Portugali (2012-2015) ja Kreikka (2012-2015). Väliaikainen ERVV ei myönnä uusia tukiohjelmia enää kesän jälkeen, mutta vanhat ohjelmat saatetaan loppuun.

2) Toinen tukimuoto on suoran rahan antaminen lainoina. Suomi on lainannut 1,13 miljardia euroa. Kreikalle miljardin ja finanssisektorin kaatumisesta kärsineelle Islannille 130 miljoonaa euroa.

3) Kolmas tuki on kesällä aloittanut pysyvä kriisirahasto EVM. Pankin tapaan toimivan kriisirahaston pääomittamiseen Suomi on maksanut 1,44 miljardia euroa. Jos lisäpääomaa tarvitaan, Suomi on sitoutunut maksamaan 11,1 miljardia euroa.

Näiden lisäksi Suomi osallistuu EU:n budjetin kautta Irlannin (350 milj.), Portugalin (350 milj.), Romanian (80 milj.), Latvian (46 milj.) ja Unkarin (8,8 milj.) tukemiseen. Suomi osallistuu tukitalkoisiin välillisesti myös kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kautta.

Huomioitava on myös se seikka, että Suomi on saanut vakuuksia 1,12 miljardin edestä Kreikalta ja Espanjalta. Tämä summa kilahtaa siis Suomelle, jos maat eivät pystyisikään maksamaan lainoja takaisin.