1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyvä tarinakin voi nykyisin olla tutkijoita kiinnostava museoesine

Hyvä juttu tai tarina kiinnostaa museoväkeä nykyään siinä kuin esineet. Tarina nostaa museoesineen arvoa kuten kuvakin. Vankilamuseo Hämeenlinnassa on lähtenyt keräämään vankilassa töitä tehneiden muistoja, samoin naapurien jutut kiinnostavat.

Vankilamuseo kertoo Suomen vankeinhoidon historiasta ja vankilaelämästä . Itse rakennus ja sen viimeisten vankila-aikojen asussa olevat aidot tilat ovat museon tärkeintä antia.. Kuva: Hämeenlinnan historiallinen museo / Vankilamuseo

Millaista vartijan työ vankilassa on ollut? Miltä on tuntunut istua vanhassa vankilasssa? Miten naapurit ovat suhtautuneet vankilan jylhiin muureihin? Vankilamuseo Hämeenlinnassa on lähtenyt keräämään ihmisten muistamia tarinoita ja kokemuksia sen omasta rakennuksesta, vanhasta lääninvankilasta. Hyvä tarinakin voi olla museoesine.

Vankila kiinnostaa. Siitä kertoo Hämeenlinnassa sijaitsevan Vankilamuseon yleisösuosio.

- Ihmiset tietävät vieläkin melko vähän mitä vankilassa tapahtuu. Myös työntekijät ovat olleet harvasanaisia. Eivät he työstään ja olostaan siellä juuri kerro. Mielikuva on tullut amerikkalaisesta tv-sarjoista tai elokuvista, kertoo Vankilamuseon tutkija Saija Sillanpää.

Vankilamuseo toimii Hämeenlinnan lääninvankilan vanhoissa tiloissa. Rakennus oli vuonna 1871 Suomen ensimmäinen sellivankila. Se oli vankilakäytössä vuoteen 1993 saakka. Museo avattiin yleisölle 1997.

Siellä on ollut henkilökuntaa ja vankeja, joille lainsäädäntö on asettanut rajat. Se on myös kiinnostavaa.

Saija Sillanpää

Vankilamuseo on lähtenyt keräämään muistitietoa niiltä, jotka ovat jotenkin olleet entisen lääninvankilan kanssa tekemisissä, tehneet siellä töitä, istuneet vankilassa tai asuneet vaikkapa naapurissa. Tutkija haluaa selvittää, miltä vankila on vaikuttanut eri-ikäisistä ja eri aikoina.

- Yritämme saada tietoa heiltä, joilla on omakohtainen muistikokemus vankilasta. Vanhimmat muistelijat voivat olla nyt yli 80-vuotiaita. Jos Suomen historiassa on tapahtunut jotain erikoista, se on heijastellut yleensä vankilaan.

Hyvä tarina on nykyään museoesine

Museota kiinnostaa muurin sisäinen arkinen elämä.

- Siellä on henkilökuntaa ja vankeja, joille lainsäädäntö on asettanut rajat. Se on myös kiinnostavaa, Sillanpää pohtii.

Mitä tarinoille sitten tapahtuu?

- Ne arkistoidaan museoon. Voimme kysyä myöhemmin vielä lisää. Ehkä löydämme meille tärkeitä informantteja, jotka tietävät joistakin vankilan asioista selvästi enemmänkin. Tarina on lähde siinä kuin muukin, kun tehdään näyttelyitä. Esille voidaan laittaa kirjoittajien omiakin kertomuksia.

- Pääsääntöisesti ajankuvaa kerrotaan esineiden avulla. Arvokkaammaksi esineen tekee, jos siihen liittyy tarina ja kuva. Pelkkä tarinakin voi olla museoesine, tutkija Saija Sillanpää muistuttaa.