Puolustusministeriö kiistää Suomen olevan sodassa Afganistanissa

Puolustusministeriö ja Suomen rauhanturvaajaliitto torjuvat väitteet, että Suomi olisi sodan aktiivinen osapuoli Afganistanissa. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi eilen Uuden Suomen haastattelussa Suomen olevan sodassa Afganistanissa.

Kotimaa
Yle / Ville Mättö

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Paternak nosti eilen taas esille Suomen roolin Afganistanissa. Ilta-Sanomien ja Uuden Suomen (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman tutkijan mielestä Suomi on Afganistanissa aktiivisempi sodan osapuoli, mitä on annettu ymmärtää. Salonius-Pasternakin mukaan Suomen roolista Afganistanissa on annettu tarkoituksella passiivinen kuva.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö on Salonius-Pasternakin kanssa samoilla linjoilla Uuden Suomen artikkelissa (siirryt toiseen palveluun). Hän viittaa Suomen olevan kriisinhallintasodassa rauhanturvaoperaation sijaan. Puolustusministeriöstä väitteet kiistetään.

- Sodalla on omat kansainvälis-oikeudelliset määritelmät ja sellaisten määritelmien mukaan me emme ole sodassa. Me olemme mukana YK:n kriisinhallintaoperaatiossa Afganistanissa, jossa on sodan kaltaisia tilanteita tai tilanteita, joissa käytetään sotilaallista voimaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Minä en itse sitä sodaksi kutsuisi, vaan nimenomaan tällaiseksi YK:n hyväksymäksi ja Naton toteuttamaksi kriisinhallinta operaatioksi, Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen toteaa.

Suomen rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljusen mielestä keskustelu on sama, jota käytiin jo pari vuotta sitten.

- Jotkut yksittäiset tilanteet ovat hyvinkin muistuttaneet sotatilannetta jonkun partion tai yksittäisen sotilaan osalta, se on ihan selvää, mutta ei se suomalaisten osalta mikään sota ole. Siellä ollaan kriisinhallintaoperaatiossa, Kiljunen summaa.

Rauhanturvaaja: Suomen rooli ei ole aktiivinen

Uuden Suomen haastatteleman Salonius-Pasternakin mukaan suomalaiset ovat olleet jopa aloitteellisia tilanteissa, joissa vastapuoli on päätynyt tulittamaan. Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen kuitenkin painottaa, ettei Suomi ole sodan aktiivinen osapuoli. Suomella on Afganistanissa 141 sotilasta, jotka ovat osa kansainvälisiä joukkoja.

Suomi ei ole sodassa eikä sodan osapuolena

Rauhanturvatehtävistä palannut sotilas

- Ei Suomi itse hae siellä tällaisia sotilaallisia yhteenottoja. Suomi lähtee siitä, että se tukee Afganistanin omia viranomaisia näissä operaatioissa. Se tuki on lähinnä logistista tukea.

Yle Uutisten haastattelema rauhanturvatehtävistä vasta palannut sotilas on samoilla linjoilla.

- Suomi ei ole sodassa eikä sodan osapuolena. Siellä ollaan tukemassa paikallisten viranomaisten toimintaa. Mielestäni ei voida edes sanoa, että Afganistanissa käytäisiin parhaillaan sotaa.

Iivonen huomauttaa, että kriisinhallintaoperaatiossa on aina vaarana joutua tilanteeseen, missä joudutaan puolustautumaan aseellisesti.

- Totta kai me joudutaan siellä tilanteisiin, jossa me joudumme puolustautumaan. Meidän voimankäyttösäädökset lähtevät tietenkin siitä, että meillä on oikeus itsepuolustukseen. Me noudatamme tietysti niitä voimankäyttösäädöksiä, jotka operaatiolla on. Lähtökohta on se, että itsepuolustus on se yleisin tilanne, missä sotilaalliseen voimaan turvaudutaan.

- Se kuuluu nykyajan vaativan kriisinhallintaoperaation olemukseen, että siellä on vaativiakin tilanteita. Mutta kyllä se kuitenkin kokonaisuutena kaukana sodasta on. Sotahan on silloin jos tarkkoja ollaan, niin silloin kun julistetaan ja sellaista tässä ei ole tehty, Suomen rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen toteaa.