1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusilla konsteilla tehoa huumekorvaushoitoon

Korvaushoitolääkkeet jakoon murskattuna ja potilaiden huumeseulat kotona annettaviksi merkkiaineiden avulla. Näillä keinoilla huumeiden opioidikorvaushoitoon saadaan uutta tehoa, kertoo tuore väitöskirja.

Kotimaan uutiset
kaupunkimaisema, tolppa, auringonpaiste, anonyymi, talvi
Yle

Tuoreessa väitöskirjassa ehdotetaan uusia konsteja huumekorvaushoidon tehostamiseksi. Huumekorvaushoidossa annettavat lääkkeet pitäisi jakaa valmiiksi murskattuna niille potilaille, jotka ovat jääneet kiinni lääkkeiden myymisestä eteenpäin. Joissain kaupungeissa murskausta käytetään jo.

- On tutkittu, että murskaaminen ei vaikuta Suboxone-lääkkeen tehoon, jota käytetään hoidossa yhtenä lääkkeenä. Murskaamisen hyöty on, että lääkettä ei esimerkiksi suussa kuljetettaisi pois valvotusta lääkejaosta, kertoo Vantaan huumehoitoklinikan lääkäri Anneli Karppanen.

Vantaalla kuitenkin myönnetään, että lääkkeitä vuotaa myös katukauppaan. Määristä ei ole tietoa, koska virallista tilastoa ei ole.

Näytteenottoon lisää yksityisyyttä

A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualueen ylilääkäri Kaarlo Simojoki väittelee perjantaina tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöksen aiheena on opioidikorvaushoidon tehostaminen.

Potilaiden sitoutumista hoitoon voitaisiin parantaa muun muassa muuttamalla pakolliseen huumeseulaan kuuluvan virtsanäytteen antamista. Nyt suuressa osassa maata virtsanäyte on annettava hoitajan valvovan silmän alla.

Simojoki haluaa, että näytteenotossa otettaisiin käyttöön merkkiaine. Sen avulla korvaushoitopotilas voi antaa näytteen kotona. Merkkiaine varmistaa, että näyte on oikean ihmisen virtsaa. Kotinäyte parantaisi hoitoon sitoutumista, Simojoki sanoo.

- Siitä häviää valvonnan tuntu ja tunne, että ollaan jossain vankilassa. Se on enemmän terapeuttinen suhde. Onhan se outoa, että ensin menet vessaan katsomaan, kun toinen riisuu itsensä ja antaa näytteen, ja sitten mennään keskustelemaan lapsuudesta.

Merkiainetta käytetään näytteenotossa ainakin Espoon A-klinikalla.

Lääkkeen vaihtaminen ei lopettanut piikittämistä

Huumekorvaushoidossa käytettäviä lääkkeitä käytetään myös suonensisäisinä huumeina. Suomessa otettiin jo vuonna 2004 käyttöön uudenlainen korvaushoitolääke, jonka oli tarkoitus vähentää väärinkäyttöä. Huumekäyttö kuitenkin jatkuu yhä.

Vantaan huumeklinikan lääkäri Anneli Karppanen kuitenkin muistuttaa, että korvaushoito on osalle huumeriippuvaisista hyvin tärkeää. Samaa mieltä on myös Kaarlo Simojoki.

Sekä Karppanen että Simojoki kuitenkin painottavat, että hyväkään lääkehoito ei yksinään riitä. Käyttäjät tarvitsevat myös psykososiaalista hoitoa ja tukea muun muassa opiskeluun ja asumiseen.

- Hoitohetki klinikalla on aika pieni. Klinikan ulkopuolella menee vuorokaudesta 23 tuntia tai risat. Kaikkeen ei voida puuttua tai valvontaa suorittaa klinikan ulkopuolella, muistuttaa Vantaan huumehoidon lääkäri Anneli Karppanen.

Lue seuraavaksi