1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Mitä pitää tehdä, jos palkkaa työntekijän?

Kun yksityishenkilö palkkaa työntekijän vaikka vain pariksi tunniksi, hänestä tulee lain silmissä työnantaja.

talous

Jos yksityishenkilö ostaa esimerkiksi hoiva- tai siivouspalveluita yritykseltä, hän on yrityksen asiakas, jonka pitää vain maksaa lasku tehdystä työstä.

Jos yksityishenkilö sen sijaan palkkaa itse työntekijän tekemään kyseistä työtä, hänestä tulee työnantaja. Työnantajana hänen pitää huolehtia myös työnantajan velvoitteista. Hoidettavaksi kuuluvat silloin mm. seuraavat asiat:

Palkkalaskelma

Työnantajan on annettava työntekijälle laskelma maksetuista palkoista.

Vuosi-ilmoitus

Työnantajan pitää tehdä verottajalle vuosi-ilmoitus maksamistaan palkoista. Ilmoitus pitää tehdä, mikäli yksittäiselle työntekijälle on maksettu vuoden aikana yli 200 euroa.

Työeläkemaksu

Työeläkemaksu pitää tilittää, mikäli samalle työntekijälle maksetaan vähintään 55,59 euroa kuukaudessa. Maksu tilitetään työeläkeyhtiölle.

Kokonaisprosentti on tänä vuonna 23,8 %. Työntekijän osuus tästä on alle 53-vuotiaalla 5,15 % ja yli 53 vuotiaalla 6,5 %. Työnantaja on vastuussa koko vakuutusmaksun maksamisesta.

Ennakkopidätys

Jos samalle työntekijälle maksetaan vähintään 1 500 euroa vuodessa, pitää työnantajan suorittaa palkasta ennakkopidätys. Se maksetaan verottajalle.

Sosiaaliturvamaksu

Jos samalla työntekijälle maksetaan vähintään 1 500 euroa vuodessa, pitää maksaa myös sosiaaliturvamaksu. Myös se maksetaan verottajalle. Sosiaaliturvamaksu on tänä vuonna 2,04 % palkasta.

Tapaturmavakuutus

Jos työpäiviä kertyy vuoden aikana vähintään 12, pitää työntekijöille hankkia tapaturmavakuutus. Vakuutus pitää hankkia, vaikka työpäivät olisivat lyhyitä ja vaikka työntekijät vaihtuisivat.

Työttömyysvakuutusmaksu

Työttömyysvakuutusmaksu pitää maksaa, jos työntekijä kuuluu tapaturmavakuutuksen piiriin. Työnantajan osuus on 0,8 % palkasta ja työntekijän osuus 0,6 % palkasta. Työnantaja tilittää koko summan työttömyysvakuutusrahastoon.

Päivitetty 15.3. klo 18: Juttuun lisättiin työttömyysvakuutusmaksu

Lue seuraavaksi