200 polkupyörää hylätään vuosittain Jyväskylässä

Omistaja voi lunastaa pyöränsä takaisin 20 eurolla Sovatekiltä kahden kuukauden sisällä. Lunastamattomat pyörät kierrätetään.

polkupyörät
Polkupyöriä parkissa.
Hylätyt pyörät kartoitetaan kuvaamalla ja siirtokehotuksilla.Matti Myller / Yle

Hylättyjen polkupyörien määrä Jyväskylässä on jälleen kasvussa. Jyväskylän kaupungin torstaisessa tempauksessa keskustan alueen pyöräparkeista poistettiin 82 polkupyörää hylättynä. Viime vuonna kevätempaus tuotti 63 pyörää. Kaksi vuotta sitten määrä oli peräti 200.

Pyörien poistaminen liittyy pyöräparkkien jokavuotiseen siivoukseen. Ylivoimaisesti eniten polkupyöriä poistettiin Matkakeskuksen parkeista. Pyörän voi lunastaa Sovatek-säätiöltä Pajatieltä ensi maanantaista lähtien tuntomerkkien perusteella ja maksamalla 20 euron maksun. Lunastusaikaa on kaksi kuukautta, jonka jälkeen pyörät siirtyvät Sovatek-säätiölle kierrätettäviksi.

Jyväskylän keskustan pyöräpysäköintialueille hylätään vuosittain noin 150 - 200 polkupyörää. Muilla kuin keskustan pyöräpysäköintialueilla havaitusta hylätyistä pyöristä voi ilmoittaa poliisille numeroon 071 874 8801. Lisätietoja löytyy Keski-Suomen poliisilaitoksen Löytötavarat-sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Hylkääminen varmistetaan valokuvaamalla

Pyöräpysäköintialueiden hylätyt pyörät kartoitetaan valokuvaamalla pyöräilykauden ulkopuolella pari kertaa vuodessa. Kuvat otetaan pysäköintialueilta kahden viikon välein. Kuvia vertaamalla löydetään pyörät, joita ei ole käytetty kuvausten välisenä aikana. Näihin pyöriin kiinnitetään siirtokehotus, jossa pyörän omistajalle annetaan viikon määräaika. Määräajan jälkeen pyörä siirtyy kauopungin varastoon. Varsinaisen varastosiirron yhteydessä tehdään erillinen siirtopäätös, johon kirjataan siirron syy, paikka, josta pyörä on siirretty ja paikka, jonne se on siirretty sekä siirron suorittaja yhteystietoineen. Siirtopäätöksestä lähetetään kopio poliisille. Siirtopäätösten ja varastosiirtojen jälkeen julkaistaan pyöristä virallinen kuulutus kunnallisella ilmoitustaululla sekä Keskisuomalaisessa. Tästä kuulutuksesta alkaa laissa määrätty 60 vuorokauden määräaika, jonka aikana polkupyörän omistaja voi lunastaa pyöränsä takaisin.

Yhteistyösopimus Sovatek-säätiön kanssa

Varastosiirretyt pyörät kuljetetaan Sovatek-säätiön toimipaikkaan Pajatielle. Sieltä oman pyörä voi lunastaa 20 eurolla. Summa sisältää siirto-, säilytys- ja luovutuskustannukset. Pyörä luovutetaan omistajalleen tuntomerkkejä, avainta tai muuta uskottavaa todistusta vastaan_. _Henkilöltä, jolle pyörä luovutetaan, varmistetaan aina henkilöllisyys.

Mikäli epäilet, että polkupyöräsi voi olla kerättyjen joukossa voit siis lunastaa sen 60 vuorokauden kuluessa Sovatek-säätiön toimipisteestä. Säätiön yhteystiedot löydät täältä http://www.sovatek.fi/ppkorjaamo.shtml (siirryt toiseen palveluun). Mikäli pyörää ei lunasteta määräajassa, omistusoikeus siirtyy kaupungille joka lahjoittaa sen sopimuksen mukaisesti edelleen Sovatek- säätiölle kierrätettäväksi.