Professori: Putinin talvisota-puheiden taustalla kansallisuusaate

Professori Timo Vihavainen pitää Putinin historiantulkintaa erittäin vapaana.

Kotimaa
Timo Vihavainen
Timo VihavainenYle

Suomen ja Venäjän suhteita tutkinut professori Timo Vihavainen pitää Venäjän presidentti Vladimir Putinin lausuntoa talvisodasta hiukan yllättävänä. Vihavainen arvelee sen olevan osa Venäjän uutta, kansallisuusaatetta korostavaa ideologiaa.

Putin myöntää Neuvostoliiton olleen sodassa hyökkäävä osapuoli, mutta löytää sodalle tukuttain hyväksyttäviä syitä. Putinin mukaan Neuvostoliitto halusi sodalla korjata bolsevikkien vuonna 1917 tekemät rajavirheet.

Vihavainen sanoo Putinin tulkitsevan historiaa hyvin vapaalla kädellä, erityisesti vuoden 1917 tapahtumien osalta. Toisin kuin Putin väittää, Suomen raja ei sijainnut alle 20 kilometrin päässä Pietarista, vaan tosiasiassa lähes 40 kilometrin päässä. Suomessa ei myöskään ollut sellaista sotilaallista voimaa, joka olisi voinut aiheuttaa Pietarille mitään uhkaa.

Putin myös korostaa puna-armeijan sankarillista roolia talvisodassa, vaikka tosiasiassa sota oli suurvalta-armeijalle hyvin nöyryyttävä kokemus.

- On huomiota herättävää, että kun tämä niin sanottu "maineeton sota" oli puna-armeijan kannalta täysi katastrofi, niin Putin nosti esille, että sehän meni hyvin kun päästiin muutaman kuukauden kuluttua asiaan, Vihavainen ihmettelee.

Vihavaisen mukaan Venäjällä on jo kauan yleisesti myönnetty, että Neuvostoliitto aloitti sodan. Sotaa on kuitenkin edelleen pidetty moraalisesti oikeutettuna.