yle.fi-etusivu

Suomalainen ei ole täysin terve

Täysin terveitä ihmisiä ei ole, on vain huonosti tutkittuja, vitsaillaan lääkäripiireissä. Suomalaisten sairaudet tiedetään tarkkaan, mutta täysin terveiden määrää ei tiedä kukaan. Ehkä heitä ei olekaan.

Kotimaa
Nainen venyttelee.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Terveys on mielikuvakysymys. Itsensä voi tuntea terveeksi, vaikka sairastaisi tietämättään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kysyy vuosittain suomalaisilta, miten terveeksi he itsensä kokevat. Nykysuomalainen tuntee olevansa terve kuin pukki.

- Työikäisistä eli 15 - 64-vuotiaista hyväksi tai melko hyväksi terveytensä arvioi 68 prosenttia, huonoksi tai melko huonoksi sekä naisista että miehistä vain seitsemän prosenttia, sanoo ylijohtaja Erkki Vartiainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari Mäkelä ei tiedä hänkään täysin terveiden suomalaisten määrää. Terveen oloisia kansalaisia kuitenkin näkyy työterveydenhuollossakin.

Mäkelän mukaan määräaikais- ja työhöntulotarkastuksista ei kuitenkaan voi vetää suoria johtopäätöksiä, sillä niissä käyvät ne, jotka ovat muutenkin kiinnostuneita terveysasioista.

- Ruotsissa on jo työterveydessä käytetty mittaria, jossa näkyvät pitkäaikaisterveet. He ovat sellaisia, jotka eivät ole vuoden aikana olleet kertaakaan pois töistä sairauden vuoksi, Mäkelä sanoo.

Täysin tervettä ihmistä ei olekaan?

THL:n terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimialan ylijohtaja Erkki Vartiainen ei ole koskaan tavannut täysin tervettä ihmistä. Hänestä ei myöskään ole kovin olennaista selvittää täysin terveiden määrää.

- Semmoinen indeksi on vaikea rakentaa. Mitä siihen kyselyyn ottaa mukaan? Suurimmalla osalla on jotain. Jos ei muuta niin päänsärkyä, Vartiainen sanoo.

Mehiläisen Mäkelä sen sijaan toivoisi, että myös täysin terveiden määrä selviäisi jollakin tavalla.

- Ajoittain pohditaan, että rakennettaisiin sellainen järjestelmä, jolla saataisiin esimerkiksi työterveydenhuollon koko asiakaskunnasta tieto, kuinka moni on ollut sairauslomalla. Onhan se kiinnostavaa, jos vaikka tuhannen ihmisen työpaikasta tiedetään, että 800 on ollut vähintään yhden päivän sairauslomalla, Mäkelä sanoo.

THL:n vuosittaisessa aikuisväestön terveyskäyttäytymistutkimuksessa terveystuntemuksia on kysytty vuodesta 1972. THL:ssä uskotaan, että noin viiden tuhannen kansalaisen otos ei valehtele. Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari Mäkelä on kriittisempi.

- Suurin riski on, etteivät vähemmän terveydestään kiinnostuneet vastaa niihin kyselytutkimuksiin tai tule terveystarkastukseen, Mäkelä sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Aivot ja hermojärjestelmä

Turun yliopistossa on löydetty uraauurtava uusi tieto vauvojen voinnista

Nyt se on tutkittu: Silittely saa vauvan aivot hyrisemään

NHL

Nyt hymyilyttää! Puljujärvi takoi hurjalla tykkikudilla kauden toisen osumansa

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa