Köyhä Malawi huolestui EU:n kaavailemista tupakkarajoituksista

EU:n suunnitelmat tehdä savukkeista vähemmän houkuttelevia huolettavat afrikkalaista Malawia.

Ulkomaat
savukkeita
Vuoden alku on lupausten aikaa. Moni tupakoitsija aloittaa uuden vuoden alussa tupakkalakon.Arja Lento / Yle

Afrikkalaisen Malawin mielestä EU:n kaavailemat tiukennukset tupakkasäännöksiin rikkoisivat kansainvälisiä kauppasääntöjä. Malawi kertoi näkemyksistään Maailman kauppajärjestö WTO:lle maaliskuun alussa.

EU haluaa tehdä savukkeista vähemmän houkuttelevia uusille tupakoitsijoille. Suunnitelma huolettaa Malawia, koska savukkeista tulee yli 60 prosenttia maan ulkomaankaupasta. Etelä-Afrikassa sijaitseva Malawi on yksi maailman köyhimmistä valtioista.

EU:n luonnos uudesta tupakkalaista julkaistiin joulukuussa. Vain viikkoja aiemmin Australia kielsi tupakkalogot ja vaati, että maassa myytävät tupakka-askit ovat samanvärisiä ja terveysvaroituksilla varustettuja. EU-maiden hallitusten ja Euroopan parlamentin pitää vielä hyväksyä laki, mihin voi mennä vuosia.

Malawi korosti, ettei se kyseenalaista EU:n oikeutta suojella terveyttä. Afrikkalaisvaltion mukaan Brysselin suunnitelma kuitenkin rikkoisi sääntöjä neljällä tavalla – kieltämällä aromit ja lisäaineet, asettamalla kalliit vaatimukset etiketeille, vaatimalla muutoksia savukepakkauksiin sekä kieltämällä ”ohuet” tupakat.

Malawin mukaan EU:n pitää todistaa tieteellisesti, että sen suunnitelmat vähentäisivät tupakan kulutusta sen sijaan, että ne asettaisivat vain esteitä liiketoiminnalle.

Lähteet: Reuters