1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israelin hallitus muodostuu kilpakumppaneista

Hallituksen muodostaminen kesti kuusi viikkoa, mutta valtataistelut ovat vasta alkamassa, arvioidaan Israelin lehdistössä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (vas.) ja presidentti Shimon Peres tapasivat presidentin asunnolla Jerusalemissa 16. maaliskuuta. Kuva: EPA / Kobi Gideon / Israelin hallituksen lehdistötoimisto

Oikeistolaisen Likud-puolueen puheenjohtaja Benjamin Netanjahu ilmoitti lauantai-iltana maansa presidentille Shimon Peresille saaneensa kokoon uuden hallituksen.

- Kärsit rankkoja synnytystuskia sen muodostamisessa ja onnittelen sinua, että onnistuit ajoissa, Peres totesi.

Viime hetkillä ennen aikarajan umpeutumista koottu hallitus rakentuu enemmän vaikutusvallalle kuin yhteisille päämäärille, kuvataan Israelin lehdistössä.

- Sen osapuolten keskinäiset kiistat tuskin päättyvät, kun se vannoo virkavalansa maanantaina, arvioi toimittaja David Horowitz The Times of Israel -lehdessä.

Israelin pääministerinä jatkavalla Benjamin Netanjahulla on siis edessään sama haaste kuin suomalaisella virkaveljellään Jyrki Kataisella - nostaa hallitus erimielisyyksiensä yläpuolelle.

Netanjahua ja Kataista yhdistänee myös se, että samalla kun molemmat ovat saaneet lisenssin pitää ohjaksia käsissään, voi helposti kuvitella, että he johtaisivat kernaasti sopusointuisempaa kabinettia kuin mitä johtavat.

Liittolaiset vetävät eri suuntiin

Israelin uusi hallitus on yhtä mieltä joistain taloudellisista ja sosiaalisista linjauksista, mutta esimerkiksi rauhanneuvottelujen suhteen liittouman jäsenet vetävät eri suuntiin.

Politiikan analyytikko Amotz Asa-el sanoo uutistoimisto Reutersille, että yksimielisyys löytynee niin syvälle menevistä budjettileikkauksista kuin myös ääriortodoksisten juutalaisten saattamisesta nykyistä enemmän valtaväestön pariin. Israelin korkeimman oikeuden ratkaisun perusteella suuri osa heistä on tarkoitus tehdä asevelvollisiksi ja tuoda työelämään.

Lisäksi uskonnollisten koulujen edellytetään sisällyttävän opetussuunnitelmiinsa matematiikkaa ja tieteitä valtiontukien saamiseksi.

Kokoonpano ei ole se, jonka Netanjahu olisi toivonut pöytänsä ympärille.

David Horowitz

Suhteessa palestiinalaisiin hallituksessa on sen sijaan vastakkaisia linjauksia. Mahdollisista rauhanneuvotteluista vastaavaksi ministeriksi noussee keskustaoikeistolainen Tzipi Livni, joka haluaisi nopeuttaa ratkaisujen etsimistä. Sen sijaan asutusministerin salkun näillä näkymin nappaava Juutalainen koti -puolueen Uri Ariel tunnetaan aluekiistojen ytimeen nousseiden siirtokuntien laajentamisen puolestapuhujana. 

Saman puolueen johtaja Naftali Bennett on kannattanut suurimman osan Länsirannan liittämistä Israeliin, kun taas Jesh Atidista tiedeministeriksi nouseva Jaakov Peri haluaisi päättää Israelin vallan kiistellyillä alueilla.

Puolustusministeriksi on ennakoitu Likudin Moshe Jaalonia, joka on vastustanut palestiinalaisvaltion muodostamista.

Kokoonpano ei ole se, jonka Netanjahu olisi toivonut pöytänsä ympärille, sanoo David Horowitz, ja sen koossa pitämisestä tulee hänen mukaansa työläs haaste.

- Apulaispääministerin tittelin kieltäminen Jair Lapidilta ja Naftali Bennettiltä heijastaa sitä molemminpuolisen epäluottamuksen ilmapiiriä, jossa Israelin johtavat kumppanit todennäköisesti tulevat työskentelemään, Horowitz arvioi.