Vasemmiston Laura Boldrini Italian alahuoneen johtoon

Boldrini tunnetaan ihmisoikeusoikeusasiantuntijana, joka on työskennellyt muun muassa YK:n pakolaisjärjestössä UNHCR:ssä.

Ulkomaat

Italian parlamentin alahuone on valinnut puhemiehekseen vasemmistokoalition ehdokkaan Laura Boldrinin. Hän edustaa pientä Vasemmisto, ekologia ja vapaus -puoluetta.

Boldrini on entinen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Italian-tiedottaja. Hän on työskennellyt myös YK:n elintarvikeohjelmassa WFP:ssä ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestössä FAO:ssa.

Parlamentin ylähuoneen senaatin on vielä valittava itselleen puhemies ennen kuin Italian hallitusneuvottelut voivat alkaa virallisesti.

Niistä odotetaan vaikeita, sillä helmikuun lopun vaalit veivät maan poliittiseen pattitilanteeseen. Pier Luigi Bersanin johtama vasemmistokoalitio sai enemmistön alahuoneeseen, mutta millään ryhmällä ei ole enemmistöä senaatissa.

Presidentti Giorgio Napolitano pyysi lauantaina Mario Montia jatkamaan pääministerinä, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Aiemmin oli spekuloitu, että Monti saattaisi jättää tehtävän ja nousta senaatin puhemieheksi.

Napolitano aikoo aloittaa neuvottelut puoluejohtajien kanssa keskiviikkona sen selvittämiseksi, onko enemmistöhallitus mahdollinen.

Vaaleissa vaa'ankieliasemaan noussut protestipuolue Viiden tähden liike on torjunut yhteistyön Bersanin koalition kanssa. Bersani ei puolestaan halua yhteistyötä entisen pääministerin Silvio Berlusconin oikeistokoalition kanssa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters